Спільна зустріч ченців-василіян зі Святішим Отцем

1470

15 листопада 2023 р. Б. ченці Василіянського Чину святого Йосафата, які прибули з різних країн, зустрілися з Папою Франциском в рамках Загальної аудієнції на площі святого Петра.

В контексті 400-ліття від мученицької смерті святого священномученика Йосафата ченці-василіяни взяли участь в Загальній аудієнції зі Святішим Отцем. Після катехизи та Апостольського благословення, Протоархимандрит Василіянського Чину о. Роберт Лисейко, ЧСВВ подарував Папі репродукцію барильєфу святого Йосафата, який знаходиться на фасаді монастирського храму у Вільнюсі, де святий священномученик розпочав своє монаше служіння, спричинившись до утворення Чину святого Василія Великого.

Головний настоятель Чину представив Папі присутніх ченців, розповівши, зокрема, про готовність святого Йосафата віддати своє життя за єдність з Наступником апостола Петра. Почувши про служіння владики Йосафата як жертовного сповідника, Святіший Отець наголосив на важливості Божого прощення, яке необхідно дарувати пенітентам у Святій Тайні Покаяння.

Серед ченців, були також ієромонахи з двох Провінцій в Україні, якій Папа Франциск вкотре присвятив окремі заклики, виголошені під час Загальної аудієнції. «Молімося, браття і сестри, за мир. Особливо за мученицьку Україну, яка багато страждає. Також за мир у Святій Землі, Палестині та Ізраїлі, й не забуваймо про Судан, який багато страждає, пам’ятаймо про всі місця, де йде війна. Сьогодні багато війн! Молімося за мир: нехай кожного дня кожен присвятить трохи часу, щоби помолитися за мир. Ми прагнемо миру», – сказав Святіший Отець. А вітаючи польських прочан, він нагадав про те, що звіщення Євангелія повинно супроводжуватися конкретними ділами милосердя. «Молімося всі разом за потребуючих і за біженців зі стражденної України. Від щирого серця благословляю вас і тих, кому ви надаєте допомогу», – цитує Папу Vatican News.