П’ятеро братів з Провінції Найсвятішого Спасителя склали свої перші чернечі обіти

678

19 серпня 2023 року, в день свята Переображення Господнього за Юліанським календарем в крехівському василіянському монастирі святого Миколая п’ятеро новиків склали Господу Богу перші чернечі обіти убожества, чистоти та послуху.

Службу Божу відпустовій площі очолив о. Веніямин Чернега, ЧСВВ, Провінційний вікарій, економ Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні та настоятель львівського монастиря святого Онуфрія, – повідомляє новик бр. Петро Бойко для сайту Провінції Найсвятішого Спасителя.

Під час Богослужіння брати: Василь Богдан Чех ЧСВВ, Клеопа Степан Гуменний, ЧСВВ, Кипріян Іван Микитюк, ЧСВВ, Бенедикт Ігор Богак, ЧСВВ, Веніямин Володимир Оркуш, ЧСВВ, які склали Господу Богу перші чернечі обіти, вступили у другий етап чернечого випробування, який зазвичай триває п’ять років, після чого покликані скласти довічні обіти і до кінця життя приєднатися до Василіянського чину.

Складення обітів відбувається урочисто, після Малого входу на Божественній Літургії. Головний служитель чекає новиків перед святим престолом. Після вступних обрядів він запитує, чи вони добровільно хочуть приєднатися до чернечої братії та виконувати всі монаші обов’язки? А вони голосно, перед чернечою спільнотою та вірними ствердно відповідають. Після цього складають обіти, виголошуючи відповідну формулу та підписують документ про цю подію. Головний служитель вручає їм знаки чернечої професії – пояс, чернечі правила та запалену свічку.

У врочистій проповіді о. Веніамин порівняв духовне життя до підкорення гірських вершин, адже дорога в гори змінює людину, а з висоти відкриваються інші, чудесні краєвиди. На горі Таворі відбувається Преображення, в якому Ісус відкриває часточку своєї божественної природи. Хоча апостоли знали його як людину, у цій події побачили його як Бога, стали свідками об’єднання Старого і Нового Завітів через присутність Мойсея та Іллі, а також апостолів Петра, Якова та Йоана. На думку проповідника, євангельська подія закликає нас підніматися на духовний Тавор, щоб поряд з Ісусом оглядати все навколо. В похід у гори потрібно брати тільки найнеобхідніше, бо зайве буде людину обтяжувати. Подібно і в житті: під час теперішньої війни ми відразу почали розрізняти, що важливе, а що другорядне. Коли війна підходить близько, відразу з’являється розуміння, що для християн головне не матеріальне.

Коментуючи складення ченцями перших монаших обітів, о. Веніамин зауважив, що насправді не ми вибираємо свій шлях, а вже від перших хвилин життя Бог має плани щодо кожного з нас. Господь – той, хто кличе, ініціатор, а людина завжди тільки відповідає на його покликання. Пожертва Богові вимагає від людини самозречення, яке насправді не обмежує людину, а її вчиняє його благороднішим. Наприкінці гомілії проповідник сказав, що свято Преображення закликає нас усіх до особистого преображення, щоб перемінились наші родини, преобразилось наше українське суспільство у світлі Преображення Ісуса Христа.

Наприкінці Богослужіння о. Володимир Маланюк, ЧСВВ, вчитель новиків та ігумен Крехівського монастиря подякував о. Веніамину та всім, хто брав участь у шляху новіціяту. Новомонахам побажав, щоб через обіти вони розрізняли правдиву дорогу до єднання з Богом.

Від імені новомонахів із подячним словом звернувся бр. Клеопа Гуменний, який подякував Господу Богу за дар покликання, батькам та родинам за дар життя, отцям і братам за науки і добрий приклад, а також всім працівникам, добродіям, парафіянам і гостям за підтримку та повсякчасну молитву.

Святу Літургію своїм співом прикрашав крехівський хор під керівництвом о. Василя Мендруня, ЧСВВ. Знаменні слова із побажанням містяться у молитві за тих, які складають перші чернечі обіти: «Зроби їх достойними жити в чернечому житті, а колись зробити врочисту посвяту довічних обітів» (з «Василіянського Молитовника», Чин складення перших тимчасових обітів).