Круглий стіл у Папському Григоріанському університеті з нагоди завершення виставки «Щоб усі були одно»

861

У понеділок, 20 листопада 2023 р. Б., на завершення виставки, присвяченої святому Йосафату, у Папському Григоріанському університеті Рима відбувся круглий стіл на тему: «Quæ in Ecclesiæ œcumenica unitate consistit. Йосафат Кунцевич – протагоніст міжконфесійної зустрічі між Сходом та Заходом».

Участь у події взяли чернецтво, члени дипломатичного корпусу, духовенство та студенти університету.Модератором заходу стала пані Сіґіта Маслаускайте-Мажилієне, посол Литовської республіки при Святому Престолі та Суверенному Лицарському Мальтійському Ордені.

На початку до присутніх з вітальним словом звернувся професор Оттавіо Букареллі, директор Департаменту культурної спадщини Церкви. Відтак, окреслюючи історичний контекст, з доповіддю на тему: «Берестейська унія та вірність Святому Престолу» виступив доктор Іґнаціо Ґарсія Ласкурайн Бернсторф. Інший аспект, який стосувався особливостей канонізації святого Йосафата 1867 року в Римі, представив о. Єронім Грім, ЧСВВ. У своєму науковому доробку ієромонах зосередився, зокрема, на урочистих заходах в Римі з нагоди проголошення блаженного Йосафата Кунцевича святим Католицької Церкви. Третій внесок стосувався особливостей душпастирського стилю та єпископського служіння святого священномученика Йосафата, де ієромонах Яків Шумило, ЧСВВ розповів про елементи його діяльності, які були спрямовані на приведення людини до єдності з Христом.

Крім того, пані-посол Литовської республіки при Святому Престолі презентувала присутнім кілька зображень місць та предметів, пов’язаних із життям святого Йосафата, запросивши долучитися до дискусії на основі почутого. Присутні мали можливість поставити додаткові питання для глибшого розкриття окремого аспекту презентованих наукових доробків.

Опубліковані виступи:

Беатифікаційні і канонізаційні святкування на честь священномученика Йосафата Кунцевича в Римі

Особливості душпастирського стилю і єпископського служіння cвятого Йосафата Кунцевича

Берестейська унія в німецькомовній католицькій історіографії XIX століття – відповідь на виклики приналежності до Апостольської Столиці