Свято народів: розповідь про святого Йосафата, мученика за святу єдність

738

10 червня, у рамках душпастирських відвідин з мощами святого Йосафата, Отці Василіяни Головного осідку Рима о. Йосиф Микитин, ЧСВВ та о. Яків Шумило, ЧСВВ відвідали громаду українців в італійському місті Лукка, де взяли участь у Святі народів.

Після спільної молитви та діленням спільної трапези з вірними Апостольського екзархату в Італії, ієромонахи разом з душпастирем о. Володимиром Люпаком вирушили назустріч з представниками різних народів. Ідея проведення Свята народів реалізувалася внаслідок ініціативи Архидієцезії Лукки з метою інтеграції кілька тисяч мігрантів, які прибули з усіх континентів у пошуках безпечніших умов життя та поваги до гідності для них самих і для їхніх сімей, гарантуючи їм також відповідну душпастирську опіку. Ця подія є нагодою для зустрічей, діленням народною культурою, а також особливостями національної кухні.

Виступаючи перед присутніми, о. Яків розповів про постать святого Йосафата, який в особливий спосіб об’єднує чотири народи – український, литовський, білоруський та польський. Відтак йшлося про особливості сили духа українського народу, який, плекаючи протягом століть свою єдність з Богом, зумів не тільки протистояти ворогу, але й об’єднатися та об’єднати багато народів, зокрема, європейців. « У Європі проходимо випробовування на єдність. Йдеться найперше про єдність горизонтальну, тобто любов до ближнього, яка є одним з критеріїв любові до Бога. І ця єдність сьогодні нероздільно пов’язана із бажанням миру, який зруйнувала Росія, окупувавши частину територій незалежної держави. Дякуємо вашим народам за те, що сьогодні в різний спосіб допомагаєте українцям, які страждають внаслідок святотацької війни. Віримо, що разом ми зможемо сприяти справедливому миру та оновити єдність між народами, особливо єдність європейської сім’ї, за яку також боровся один з батьків-засновників Європейського союзу Слуга Божий Роберт Шуман. Справжня єдність будується на основі поваги та визнанні ідентичності іншого, який є унікальним Божим образом та неможлива, коли йдеться про культивування соціального гріха, який виявляється в імперіалістичній ментальності», – йшлося у зверненні до присутніх. На завершення чернець попросив про молитву в намірі миру та єдності, за яку віддав життя святий священномученик Йосафат.

Наступного дня, відвідуючи громаду у місті Піза та Віареджо, ієромонахи оновили своє прохання про молитву, зустрічаючись з архиєпископом Архиєдієцезії Лукка Паоло Джульєтті. Архиєрей завітав до храму, привітавши зібраних вірних та побажав, щоб за посередництвом святого священномученика Йосафата Господь дарував мир та дарував силу звіщати Христа у сьогоденні.