У Василіянському інституті пройшла Міжсемінарійна конференція з нагоди 400-ліття мучеництва святого Йосафата

1619

У Василіянському інституті філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського у Брюховичах (ВІФБС) з 21 по 23 вересня 2023 р. Б. з нагоди 400-ліття мученицької смерті святого священномученика Йосафата відбувалася Міжсемінарійна студентська конференція на тему: «Святий Йосафат – пастир, який віддав життя за єдність Церкви».

У четвер, 21 вересня брати-семінаристи з різних Духовних семінарій УГКЦ прибули до ВІФБС, щоб спільно помолитися богослужіння Вечірні та розділити трапезу. Серед учасників конференції були представники Василіянського інституту, Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, Львівської Духовної семінарії Святого Духа, Тернопільської Вищої Духовної семінарії ім. Йосипа Сліпого, Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата та Дрогобицької Духовної семінарії блаженних священомучеників Северина, Якима та Віталія, – зазначається на сайті Інституту.

У п’ятницю, 22 вересня науковий захід розпочався Архиєрейською Божественною Літургією у храмі Собору Пресвятої Богородиці при ВІФБС, яку очолив Владика Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Владика благословив усіх присутніх і заохотив до плідної праці. Академічна частина конференції розпочалась з привітального слова о. Пантелеймона Трофімова, ЧСВВ, ректора Василіянського інституту, який наголосив на актуальності особи святого Йосафата Кунцевича у сьогоденні та важливості дослідження його життя й діяльності для мирян і духовенства.

Крім того, було зачитано вітальний лист Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ. «Саме святого Йосафата справедливо визнаємо прославою східних слов’ян і їхньою підпорою, бо, мабуть, ніхто інший не прославив їхнього імені такою мірою, як він, і ніхто більше не допоміг їм на дорозі до спасіння, як саме цей їхній пастир і апостол, передусім через те, що свою кров пролив за єдність Святої Церкви», –процитував слова Папи Пія XI Глава Церкви з енцикліки «Ecclesiam Dei», присвяченої 300- річчю від мучеництва святого Йосафата.

«Своєю мученицькою смертю він запечатав сопричастя Київської Церкви з Наступником апостола Петра і за діянням Святого Духа став його видимим знаком і непорушною опорою. І сьогодні мощі святого священномученика Йосафата, які ми вклали в престол Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві під час його освячення разом із мощами святого Петра, є свідченням цієї єдності для всіх нас» – зазначив Блаженніший Святослав у вітальному листі до учасників конференції.

Під час пленарного засідання своїми доповідями поділилися багато науковців. Зокрема, с. Дарія Турків, ЧСВВ розповіла про святого Йосафата і реформу василіянських монастирів. У свою чергу, о. Василь Попелястий представив особливості ідентифікації першого друкованого кириличного требника у Вільно. Відтак п. Володимир Мороз розповів про те, як матеріали про українського священномученика стали доказами «антирадянської діяльності» духовенства УГКЦ в період СРСР. Тему культу святого Йосафата у традиції унійної Церкви XVIII ст. представили мистецтвознавці Мар’яна Левицька та Мар’яна Пелех, а мистецтвознавець Олеся Семчишин-Гузнер представила доповідь під назвою «Василіяни та поширення культу свщмч. Йосафата Кунцевича у перші десятиліття ХХ ст.: мистецький аспект». Модератором конференції був о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ

Цього дня, після обідньої перерви, учасники конференції разом з модераторами розпочали працю у чотирьох тематичних секціях, присвячених, зокрема, чернечому та душпастирському виміру життя Святого. Тертя секція розкривала особливості беатифікаційного і канонізаційного процесу, а четверта виявляла оцінку постаті святого Йосафата з перспективи сучасності. Праця у даних секціях продовжилась також в суботу.

Під час конференції кожен зміг поділитися власними напрацюваннями про різні аспекти Священномученика з братами-семінаристами Духовних семінарій, досліджуючи разом постать цього Святого Католицької Церкви. Водночас це також була чудова нагода познайомитися зі співбратами, поспілкуватися, обмінятися досвідом, добре провести час і відпочити.

23 вересня, після завершення праці у секціях, було зроблено підсумки цієї роботи, а також цілісні висновки з конференції, з яких випливає те, що життя та діяльність святого Йосафата Кунцевича є цінним прикладом для нашого життя в умовах війни та в інших викликах сьогодення. Підсумкову доповідь на тему: «Святий Йосафат Кунцевич актуальний для сьогодення» виголосив о. Павло Кречун, ЧСВВ. А на завершення конференції учасники заспівали пісню на прославу святого Йосафата та зробили спільне фото.

Зустріч з нагоди Міжсемінарійної студентської конференції про священномученика Йосафата Кунцевича принесла свої плоди і є важливою для цілої Української Греко-Католицької Церкви, об’єднавши братів-семінаристів зі всієї України. Тож за прикладом святого Йосафата молімося про єдність Церкви та мир в Україні та світі, «щоб усі були одно» (Йо. 17,21).

За повідомленням бр. Антонія Бліхарського, ЧСВВ, студента V курсу ВІФБС