Похоронні богослужіння за о. Лаврентієм Лавринюком, ЧСВВ та бр. Аполлінарієм Гентошом, ЧСВВ

1525

Нещодавно до вічності відійшли двоє ченців Василіянського Чину святого Йосафата: о. Лаврентій Лавринюк та брат Аполлінарій Гентош. Обидва залишили помітний слід у житті своїх співбратів та всіх, кому служили упродовж всього свого життя.

У середу, 15 лютого 2023 року в м. Нью Йорк, США, на 86-му році життя, 70-му чернечого покликання та 59-му священнослужіння спочив у Господі о. Лаврентій Педро Лавринюк, ЧСВВ, член Провінції Успіння Пресвятої Богородиці в США. У храмі святого Юрія, Менгетен, відбувся монаший парастас, який у співслужінні з монашою братією та єпархіальними священниками відслужив о. Василь Салковський, ЧСВВ, Протоігумен Американської Провінції. Наприкінці богослужіння о. Протоігумен виголосив коротку проповідь, в якій згадав про ревне монаше та священиче служіння о. Лаврентія, який народився в Бразилії, священичу та монашу формацію здобував у Римі. Саме у Вічному Місті він погодився на служіння у Сполучених Штатах Америки, де ревно служив впродовж багатьох десятиліть, виконуючи різноманітні служіння в Нью Йорку, Чікаго та Ґлен Ков.

18 лютого, у співслужінні Протоігумена о. Василя, Салковського, о. пароха Йоана Лубіва, ЧСВВ та інших священників (василіян та єпархіальних), похоронні служіння очолив владика Павло Хомницький, ЧСВВ, єпарх Стемфордський. Проповідь виголосив о. Йоан, в якій наголосив на вартості дару життя людини. Він подякував Богові за дар життя та покликання о. Лаврентія, як також за його ревне й невтомне служіння. По завершенню похоронних відправ тлінні останки о. Лаврентія перевезли на цвинтар Святого Духа, де поховали серед співбратів по Чину.

17 лютого 2023 року в Івано-Франківській лікарні упокоївся в Бозі брат Аполлінарій Андрій Гентош, ЧСВВ, який останні роки виконував служіння в Бучацькому монастирі святого Хреста Господнього.

Андрій Гентош, син Івана і Віри з дому Гринчук, народився 20 травня 1977 року в Червонограді на Львівщині, святі Тайни Хрещення та Миропомазання йому уділили 7 липня 1977 року в селі Острів Сокальського району, біля Червонограда. У 1984 році розпочав навчання у Червоноградській загальноосвітній школі №4, а в 1992-1995 роках навчався в СПТУ №55, після закінчення якого отримав фах столяра-будівельника та паркетника і працював за фахом у Червоноградському міському ремонтно-будівельному управлінні.

Господь торкнувся серця юнака, покликавши за собою, і 20 жовтня 1997 року Андрій подався до Крехівського василіянського монастиря святого Миколая, щоб розпочати монаше життя. 12 липня 1998 року він прийняв постриг і отримав чернече ім’я Аполлінарій на честь учня апостола Петра і єпископа першого століття християнства святого Аполлінарія. Після складення перших чернечих обітів 19 серпня 1999 року брат Аполлінарій був переведений для служіння до Золочівського монастиря Вознесіння Господнього, де також закінчив вступний курс Василіянського інституту філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського. 24 липня 2005 року, у василіянському храмі Серця Христового у Жовкві він склав довічні обіти, присвятивши своє життя на служіння Христу аж до смерті.

Протягом останньої чверті століття брат Аполлінарій Гентош, ЧСВВ, служив у василіянських монастирях в Золочеві, Дрогобичі, Лаврові, Улашківцях, Брюховичах, Бучачі. За цей час пройшов більшу частину богословських студій, а у служінні проявив ініціативність та неймовірно творчий підхід. Він служив як протопсальт і захристиянин, господар і вихователь, проводив катехизацію, провадив Марійську, Вівтарну дружини та інші товариства. Він дбав про красу храмів, а також монастирських територій, створюючи клумби, газони та садові композиції. Ченці та гості монастирів завжди захоплювалися різдвяними вертепами, великодніми чи празничними інсталяціями, які гармонійно та мистецьки витворював брат Аполлінарій.

З часом у брата з’явилися хвороби, які перейшли у хронічний стан. Внаслідок несподіваного загострення, вранці 17 лютого Ісус Христос покликав свого слугу брата Аполлінарія Гентоша, ЧСВВ до дому Небесного Отця.

Після Парастасу, який очолив владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, єпарх Бучацький, а також Божественної Літургії у Бучацькому монастирі, тіло ченця перевезли до Червоноградського монастиря. Поховали брата Аполлінарія у селі Бендюга, Червоноградського району. Похоронні богослужіння очолив Протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ.

За повідомленням о. Йосафата Коваля, ЧСВВ та сайту osbm.in.ua