У Провінції Найсвятішого Спасителя відбулися збори настоятелів

577

17 травня 2023 року в Провінційному осідку – Львівському монастирі святого Онуфрія відбулися збори настоятелів Провінції отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні. Зустріч очолив Протоігумен о. Йоан Школик, ЧСВВ.

Під час молебню до Пресвятої Богородиці до отців настоятелів із проповіддю про сучасні виклики для Василіянського чину та збереження вірності покликанню звернувся о. Христофор Ганинець, ЧСВВ, головний редактор часопису «Місіонар», – йдеться на сайті Провінції.

Зокрема, він зазначив, що цьогоріч відзначається Ювілейний рік 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата за єдність Церкви. За його словами, єдність на різних рівнях – це дар, благодать Божа, тому необхідно молитися в цьому намірі, бо власними силами ми не зможемо її осягнути. «Бог покликав святого, щоб зібрати розсіяних і запевнити, що ніхто не забутий. Святий Йосафат добре розумів, що єдність надзвичайно важлива як у церковному, так і в суспільному житті. А розкол – це неприродний стан, певна деструкція, що до нічого доброго не приводить. І саме за єдність у Христі віддав своє життя», – сказав ієромонах, вказуючи на приклад святого Йосафата для ченців василіян.

Учасники зібрання мали нагоду послухати настоятеля Кам’янець-Подільського монастиря Пресвятої Тройці о. Севастіяна Бондаренка, ЧСВВ, який повідомив особливості духовних віднов на території парафій та громад Кам’янець- Подільської єпархії. Програма духовних наук, що заснована на матеріалах беатифікаційного процесу святого Йосафата, може стати прикладом для проведення схожих духовних віднов також в інших єпархіях Української Греко-Католицької Церкви

Протоігумен о. Йоан Школик, ЧСВВ, повідомив присутнім про формат співучасті ченців Провінції у цьогорічній зустрічі з о. Протоархимандритом, а також про переведення ченців та ієрейські свячення у Провінції.

Варто зазначити, що збори настоятелів Провінції Найсвятішого Спасителя відбуваються регулярно для покращення взаємодії між монастирями Провінції, складання спільних планів діяльності, обміну думками та інформацією.