Нові ініціативи міста Вільнюса щодо вшанування пам’яті святого Йосафата

713

Нещодавно Міська рада столиці Литви схвалила пропозицію Комісії історичної пам’яті Вільнюса про реконструкцію досі безіменного скверу в Старому місті, поруч з Остробрамською вулицею (Aušros Vartų), біля василіянського храму Пресвятої Трійці УГКЦ, щоб назвати його на честь святого священномученика Йосафата.

Минулого року, з нагоди 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата, Сейм Литовської Республіки проголосив 2023-й Роком святого Йосафата. З цієї нагоди у Вільнюсі, де жив і духовно зростав Святий, цьогоріч відбуваються міжнародні виставки, освітні та культурні заходи. Планується також і довготривале вшанування пам’яті святого Йосафата у вигляді скверу на честь цього святого, а на фасаді церкви Пресвятої Трійці буде розміщено його пам’ятний барельєф, – повідомила онлайн-газета «Bernardinai.lt».

«Святий Йосафат Кунцевич, який жив наприкінці 16 – на початку 17 століття, є святим, який з’єднав Вільнюс з Україною, а Київ – з Римом. Василіянський Чин святого Василія Великого, у створенні якого він брав активну участь, став невід’ємною частиною історії, культури та релігійного життя Вільнюса. Ми сподіваємося, що сквер, який носитиме його ім’я, та барельєфна меморіальна дошка будуть нагадувати нам про ченця, котрий віддав своє життя за єдність Церкви», – наголосила Камілє Шерайтє-Ґоґеліенє (Kamilė Šeraitė-Gogelienė), голова Комісії історичної пам’яті міста Вільнюса.