Нові священники у Василіянському Чині

1913

Впродовж травня-червня 2023 р. Б. Василіянський Чин святого Йосафата поповнився чотирма ієромонахами, які будуть здійснювати своє служіння задля свого особистого освячення та освячення Божого люду. Двоє новоієреїв належать до Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, а двоє – члени Провінції святого Йосифа у Бразилії.

Під час обряду ієрейського рукоположення кандидат – диякон – промовляє Символ віри й складає присягу послуху церковному Проводу. Служіння пресвітера полягає в тому, щоб достойно і непорочно стояти перед святим жертовником, проповідувати Святе Євангеліє, приносити дари й жертви духовні, оновляти людей в купелі відродження та виконувати інші церковні служіння. Архиєрей, поклавши знак духовної влади на голову тих, які приймають свячення, промовляє молитву: «Божественна благодать, що завжди недужих оздоровлює і те, що їм недостає, доповнює, поставляє благоговійного диякона в пресвітерство. Тож помолімся за нього, щоб зійшла на нього благодать Пресвятого Духа».

Перші священичі свячення впродовж згаданого періоду відбулися 21 травня у бразильському місті Іваї під час Божественної Літургії, яку очолив владика Мирон Мазур, ЧСВВ, правлячий єпископ Єпархії Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ, у співслужінні о. Антонія Зубика, ЧСВВ, Протоігумена Провінції святого Йосифа та інших священнослужителів. Під час Богослужіння диякон Юліан Маковський, ЧСВВ прийняв дар Христового священства.

Батьки о. Юліана походять з села Сан Роки, яке знаходиться неподалік Іваї. З цього місця вже відповіли на покликання інші два василіянські священики: о. Андрій Пістун, ЧСВВ (дядько нового диякона) і о. Маріо Пресязнюк, ЧСВВ.

А вже через кілька тижнів, 6 червня, в монастирському храмі святого Онуфрія у Львові василіянські ченці диякони Натанаїл Сало, ЧСВВ та Роман Кундзір, ЧСВВ із рук владики Василія Тучапця, ЧСВВ, Харківського екзарха, отримали ієрейські свячення. Ця подія відбулася під час літургійного спомину події Зіслання Святого Духа на апостолів.

У врочистій проповіді владика Василій наголосив, що відзначаючи день П’ятидесятниці, коли сповнилися Христові обітниці, і Святий Дух просвітив апостолів і навчив їх правди Божої, та подарував мудрість, щоб звіщати Слово Христове. У цей день завдяки апостолу Петру охрестилися перші християни, і так зродилася свята Церква. Христос готував своїх учнів до прийняття дарів Святого Духа, щоб вони теж передавали ці дари всім людям у смиренності і покорі, бо Бог гордим противиться, а покірним дає благодать.

За словами Архиєрея, у третій день «Зелених свят» в монастирі святого Онуфрія стаємо свідками великої благодаті, коли два диякони приймають ласку священства, щоб, подібно до апостолів, нести світло Христового Євангелія для народу. Ця подія відбувається теж у ювілейний рік святого Йосафата, коли відзначаємо 400-ліття його мученицької смерті. Він є знаковим святим для нашої Церкви і народу, бо провадив його до єдності, а Господь супроводив його численними чудами і знаками. Як єпископ, він показував приклад і закликав своїх священників, щоб вони дбали про чистоту власного серця, і так інших приводили до Христа, визначаючись покорою і смиренністю. На завершення владика Василій закликав, щоб приклад великих попередників спонукає новоієреїв бути гідними і достойними працівниками у Божому винограднику.

Божественну літургію із преосвященним владикою Василієм спіслужили отці Йоан Школик, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, Веніамин Чернега, ЧСВВ, Провінційний вікарій, економ та намісник львівського монастиря св. Онуфрія, члени Провінційної ради, настоятелі та єпархіяльне духовенство. На завершення свята новоієреї владиці, священнослужителям та всім присутнім, кожному зокрема, уділили новоієрейське благословення.

Наступні пресвітерські свячення відбулися у монастирській церкві міста Прудентополіс (Бразилія). У неділю, 11 червня у цьому храмі священиче рукоположення з рук преосвященного владики Мирона Мазура отримав диякон Юліан Сломінський, ЧСВВ, син Івана та Клариси, який народився у селі Реложо, що приналежить до міста Прудентополіс. Його побожна покірна родина не вагалася дати на службу для Господа Бога одного зі своїх двох синів.

У присутності численних вірних, родин, приятелів, у співслужінні сімнадцяти василіянських ієромонахів та шістьох римо-католицьких священників, Владика Мирон Мазур очолив Архиєрейську Святу Літургію, під час якої висвятив побожного диякона Юліяна на священика. Богослужіння супроводжував співом парафіяльний хор храму святого Йосафата. Вже незабаром о. Юліан вирушить до Риму на подальші студії у Григоріянському Університеті, щоб приготовлятись до формування нових поколінь василіянських ченців Провінції святого Йосифа.

Вітаємо чотирьох новоієреїв, які долучилися до великої василіянської родини ієромонахів для праці на Христовій ниві!

За повідомленнями о. Павла Сербая, ЧСВВ та сайту osbm.in.ua