Ювілейні святкування у Провінції США

2334

Щороку в останню неділю червня відбувається проща до василіянського монастиря святого Йосафата у м. Ґлен Ков, що недалеко від Нью Йорка. Монастир святого Йосафата – «колиска» Василіянського Чину у Сполучених Штатах Америки, адже тут знаходиться новіціят, звідки ченці василіяни розпочинають свій духовний подвиг.

Цьогорічна проща була присвячена 400-літтю мученицької смерті святого священномученика Йосафата, Архиєпископа Полоцього.

Вже з самого ранку почали прибувати прочани до цього мальовничого містечка, щоб помолитися, посповідатися, причаститися, духовно збагатитися і просто відпочити.

З 9:00 вірні мали можливість приступити до Святої Тайни Покаяння. Кілька сповідників сповідали впродовж Святої Літургії і та всього дня.

О 10:00 розпочалася урочиста Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Венедикт Алексійчук, Єпарх Чікаґський. З ним співслужили о. Василій Салковський, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Успіння Пресвятої Богородиці у США, о. Антоній Зубик, ЧСВВ, Протоігумен Провінції св. Йосифа в Бразилії, о. Маврикій Попадюк, ЧСВВ, Генеральний радник Василіянського Чину св. Йосафата й представник Протоархимандрита, а також о. Арсеній Крефер, ЧСВВ, економ Провінції св. Йосифа у Бразилії. Богослужіння звеличив своїм співом хор з церкви святого Юрія на Менгетені.

Під час проповіді Владика Венедикт наголосив на превеликій, безмежній й безперервній любові Бога до людини. З іншого боку, коли людина відкривається й відгукується любов’ю до Бога, відповідає любов’ю на любов, то стає носієм Божої любові. «Ось наприклад, погляньмо на сьогоднішню погоду: хмарне небо закриває блиск сонця», – зробив коротке порівняння любові людини до Бога владика, – так як у захмарному небі не бачимо й не відчуваємо тепла сонця, хоч сонце ніколи не перестає світити. У нашому щоденному житті хмари гріха заважають нам відчути Божу любов, яка безперервно шукає нас. Відпуст у Ґлен Ков стає для всіх прочан нагодою себе очистити та зняти тінь гріха, щоб наново одягнутись у тепло й світло Божої любові до нас». Відтак Архиєрей навів кілька прикладів свідчень із життя святого священномученика Йосафата: його серце палало Божою любов’ю до Бога й Божого люду.

Після обіду о. Василій Салковський, ЧСВВ відслужив Молебень на честь св. Йосафата й виголосив коротку промову англійською мовою, згадавши про ювілей, про служіння Отців Василіян у різних країнах світу та закликав молитися за Боже покликання до чернечого стану.

Опісля проповідь українською мовою виголосив о. Йосафат Коваль, ЧСВВ, під час якої коротко згадав про служіння і духовний подвиг св. Йосафата, сина української землі, одного з реорганізаторів Василіянського Чину, людини молитви, який трудився для єдності Церкви Христової й за неї віддав своє життя. Святий Йосафат є для всіх нас прикладом служіння Богові та Його Церкві, а також нашим заступником перед Богом.

Після Молебня парафіяни храму св. Юрія з Менгетена дуже професійно представили виставу про мученицьке свідчення св. Йосафата.

На завершення прощі о. Василій висловив вдячність владиці Венедикту, що очолив ювілейні святкування, о. Олексію Горобцю, ЧСВВ, який був відповідальним за організацію молитовно-літургійної частини святкувань, о. Филипу Сандрику, ЧСВВ, ігумену монастиря святого Йосафата, за організацію і проведення прощі, а також всім вірним за спільну молитву.

Повідомив о. Йосафат Коваль, ЧСВВ