У Івано-Франківську відбувся 15-ий Міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях»

433

Концертом для військових та їхніх родин завершили 15-ий Міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях». Цьогоріч вперше фестиваль «Коляда на Майзлях» розпочався 25 грудня, коли Україна цього дня вперше відзначала Різдво разом з багатьма країнами світу.

Традиційне дійство Івано-Франківська розпочалося на самісіньке Різдво у храмі Царя Христа монастиря Отців Василіян, а завершилось великим гала-концертом 28 грудня. І попри тяжкий воєнний час в Україні, ювілейна «Коляда на Майзлях» зібрала майже півсотні учасників.

Урочистості розпочалися зі спільної молитви Божественної Літургії, яку очолив Владика Микола у співслужінні отців Чину святого Василія Великого. Своїм співом моління супроводжував об’єднаний хор із колективів «Осанна», «Істина» й «Cantemus».

Опісля Літургії у святині лунало Многоліття для вірних, представників влади та духовенства, відтак Владика Микола передав всім присутнім вітання від митрополита Володимира, а опісля цього уділив своє архієрейське благословення.

«Сьогодні ми святкуємо народження нашого Спасителя — Ісуса Христа. Наші колядки будемо підносити не тільки тут на Майзлях, але й всюди, де це можливо, бо, на жаль, у нас є частина України, де неможливо колядувати, тому ми колядуймо та прославляймо нашого Спасителя, щоб на небі була слава, а на землі — мир! Єднаймося разом із хором ангелів на небесах, а також із хором наших співців на землі, щоб цією нашою колядою новонароджений Ісус прославився, а ми отримали довгоочікуваний, справедливий, Божий мир», – мовив владика Микола.

«Потрібен фестиваль в даний час, тому що він людей об’єднує, трішки дозволяє переключитися від війни і несе таку виховну мету в собі: прославляємо Бога, прославляємо народження Ісуса Христа», – поділився своїми думками вже учасник фестивалю Віктор Струк. А ще, додають колядники, головне, що фестиваль вдалося зберегти, адже це і є збереження українських традицій.

«Коляда – це наші традиції, це те, за що боряться наші Герої, наші воїни. Нам треба це зберігати, тому я вважаю, що це дуже правильно, що цей фестиваль зберегли і фестиваль продовжує і має своє життя зараз», – каже учасниця фестивалю Галина Курус.

«Коляда – це є наша спільна молитва. І вже 15-й ювілейний фестиваль відбувається в умовах війни, але дуже багато колективів, які сьогодні виступають, мають у своєму складі військових, мають родини, на жаль, загиблих наших Героїв. І символічно, що у Івано-франківську фестиваль продовжує свою діяльність і кошти, які збираються на фестивалі, всі йдуть на Збройні сили України», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

«Коляда для нас – це, напевно, звернення до Господа про наш порятунок, в першу чергу. Ми мусимо просити Бога, щоби нам допоміг перемогти цього злючого ворога», – каже військовослужбовець Василь Марко. «Свято з дитинства. Хотілося б, щоби передалося наступному поколінню, щоби воно проходило в мирний час. Коляда входить до генетичної спадщини нашого народу», – каже військовослужбовець Василь Кадук.

Під час 15-го фестивалю духовенству вдалося видати повну збірку колядок, які звучали протягом 14-ти років на «Коляді на Майзлях». «Перший раз фестиваль породив і має певний плід – видали перший друкований збірник тих колядок і щедрівок, які виконувалися попередніми роками. А атмосфера, як завжди, радісна, бо коляда, це перш за все, не стільки культурне, явище, скільки явище духовне, релігійне. Ми колядуємо, бо ми молимося», – каже парох храму Царя Христа й ігумен василіянського монастиря о. Артемій Новіцький, ЧСВВ.

У четвер, 28 грудня, в останній день Фестивалю, Архієрейську Божественну Літургію очолив Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин. Співслужили Митрополиту чисельно зібрані священнослужителі святині.

Звертаючись до присутніх у часі проповіді, владика Володимир привітав всіх присутніх у храмі, а також ствердив, що цього дня молитва по-особливому підноситься за зачинателів фестивалю «Коляда на Майзлях», тих, хто його проводить сьогодні, а також за всіх учасників хорових колективів, які виступали на ньому. Архієрей також ствердив, що сьогодні вже важко уявити різдвяні свята у нашому місті без «Коляди на Майзлях», бо він справді став прикарпатською родзинкою. На завершення Богослужіння о. Климентій Стасів, ЧСВВ, сотрудник парафії, подякував Архиєрею за візит та постійну батьківську опіку й наголосив, що час Різдва є особливим, зокрема для того, щоб знаходити єднання одне з одним.

Цього дня, на завершальному гала-концерті у храмі Царя Христа заспівала і легендарна «Піккардійська терція». Фестиваль «Коляда на Майзлях», який другий рік поспіль відбувався на підтримку збройних сил України, завершився концертом для військовослужбовців та їх родин.

Концерт для рідних наших захисників – це особлива радість у час Різдвяних свят, коли їх найрідніші так далеко, і стоять на обороні всієї держави. «Я дружина військового і мій чоловік зараз воює на сході у досить гарячій точці. А прийшла я сюди саме тому, що моя дитина сьогодні співає колядку у ансамблі «Бандурні барви». Звісно, я не могла пропустити цей чудовий захід, де можна почути так багато гарних, ніжних колядок. І це можливість відчути таку певну радість в житті. Бо зараз не так багато таких моментів радості», – каже дружина військовослужбовця, мама учасниці «Коляди для військовослужбовців» Вікторія Біла.

За матеріалами: ugccif.org.ua та oper-info.if.ua