Святкові події в Асторії (США) – парафії Чесного Хреста Господнього

986

У неділю, 24 вересня в храмі Чесного Хреста Господнього у місті Асторія (США), у якому здійснюють душпастирське служіння Отці Василіяни відбулися урочисті події: Храмовий Празник з нагоди Воздвиження Чесного Хреста Господнього, 400-ліття мученицької смерті святого священномученика Йосафата, 60-ліття священства о. Вернарда Панчука, ЧСВВ, 40-ліття священства о. Володимира Рибіцього, ЧСВВ та представлення його як нового парафіяльного сотрудника. Крім того, парафіяни прощалися з попереднім сотрудником о. Йосафатом Ковалем, ЧСВВ, якого переводять на нове місце служіння – монастир і храм Різдва Пресвятої Богородиці у Пейлос Парк, біля Чікаґо.

Святкові Богослужіння очолив Протоігумен Провінції Успіння Пресвятої Богородиці о. Василь Салковський, ЧСВВ. З ним співслужили: о. Маріо Дацишин, ЧСВВ, парох парафії Чесного Хреста, о. Йоан Лубів, ЧСВВ, ігумен монастиря св. Юрія та парох парафії на Менгеттен, о. Володимир Рибіцький та о. Йосафат Коваль. Дияконував диякон Андрій Прадивус. Величавість ювілейних святкувань звеличив професійний спів хору під вмілим диригуванням п. Анни Бачинської (деякі частини Св. Літургії співав дяк парафії Чесного Хреста п. Михайло Гринюх). Під час Св. Літургії о. Кирило Іщук, ЧСВВ сповідав вірних.

У святкуваннях взяла участь велика кількість вірних: на Св. Літургії були присутні 185 вірних (щонеділі на Сл. Божу приходять біля 70 вірних), з них 95 приступили до Св. Причастя.

Під час проповіді о. Протоігумен наголосив на важливості святкування: найперше – Храмового Празника й наголосив на значенні хреста Господнього у житті християнина, зазначивши, що з Божою допомогою здолаємо всілякі життєві труднощі та випробування. Опісля о. Василь пригадав про 400-літній ювілей мучеництва святого Йосафата та його значення для нас сьогодні. Проповідник також звернувся до вірних англійською мовою, адже живемо у США й не всі є українцями й не розуміють українську мову, а Слово Боже звернене до всіх людей.

По звершенні Св. Літургії о. Протоігумен подякував о. Йосафату за служіння в парафії Чесного Хреста й представив нового парафіального сотрудника – о. Володимира Рибіцього і побажав їм Божого благословення на новому місці служіння. Після цього діти парафії привітали отців Володимира та Йосафата. Від імені парафіян п. Ігор Лібер подякував о. Йосафату за служіння у парафії Чесного Хреста й побажав, щоб Господь і надалі його благословив. Зі словами привітань та подяки до вірних звернулися отці Йосафат та Володимир. Відтак священики й вірні помолилися молитву в наміренні Святішого Отця, щоб отримати Повний відпуст. Святкування у храмі завершилися мируванням та благословення мощами святого священномученика Йосафата, яке здійснив о. Йоан.

Парафіяльні святкування продовжилися святковим обідом та розіграшем парафіяльної лотереї. Під час обіду ювілярів привітав о. Протоігумен. Як також від Марійської Дружини ювілярів привітала п. Наталя Гришко.

Хочемо висловити слова вдячності всім, хто допоміг в організації ювілейних святкувань: всім нашим парафіянам, а особливо парафіянам та Марійський Дружині з Парафії св. Юрія, що на Мангеттені.

Повідомив о. Йосафат Коваль, ЧСВВ