У Головному осідку Василіянського Чину відбулася зустріч послів країн ЄС при Святому Престолі

759

23 лютого 2024 р. Б., напередодні другої річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну, до Головного осідку Василіянського Чину святого Йосафата завітали посли країн Європейського Союзу при Святому Престолі.

Зустріч стосувалася підбиття підсумків року, що минув, а також наслідків війни в Україні та її поточної ситуації. Про різні виміри повномаштабного вторгнення розповів п. Андрій Юраш, посол України при Святому Престолі, та о. Роберт Лисейко, ЧСВВ, Протоархимандрит Чину св. Василія Великого.

Зокрема, пан Андрій зазначив кількість полонених, біженців, насильно депортованих українських дітей в Росію, а також навів статистичні дані щодо конфесійної приналежності українців. Водночас йшлося за необхідні зусилля для уникнення гуманітарної катастрофи та виклики війни. Відтак пан посол подякував європейським державам за допомогу Україні.

Зі свого боку о. Роберт розповів про позицію Російської православної церкви щодо війни в Україні, представивши ґенезу та розвиток ідеології «русского мира», яку православні богослови засудили як єресь етнофілетизму.

Крім того, о. Протоархимандрит поділився історичними прикладами мучеництва ченців-василіян, які відображають системні нищення Російською імперією інших християнських конфесій. Генеральний настоятель також розповів про особливості служіння василіянських монастирів для українського народу в часі триваючої російсько-української війни. У свою чергу, посли Європейського Союзу запевнили у підтримці України до її перемоги.