У Вільнюсі вийшла друком недавно віднайдена книга про святого Йосафата

354

У четвер, 25 квітня 2024 р. Б., в Музеї Церковної cпадщини м. Вільнюса відбулася непересічна подія – презентація першої книги про святого Йосафата, яка була написана після його мученицької смерті, і аж за 400 років після його переставлення до вічності перекладена з латинської на литовську мову. Участь у події взяв, зокрема, о. Миколай Козелківський, ЧСВВ, настоятель Вільнюського монастиря.

Назва книги: «Перший опис життя Йосафата Кунцевича “Relatio” (1624)» та «Поезія мученицької смерті блаженного Йосафата XVII ст. у книзі “Rhythmus”». Над цією нелегкою працею трудилися науковці Вільнюського університету: подружжя д-р Mintauto Čiurinsko та його дружина д-р Onos Dilytės-Čiurinskienės. Це був перший і один з найважливіших текстів, який мав познайомити світ з Йосафатом Кунцевичом та його мучеництвом, написані у 1624 році під опікою митрополита Київського Йосифа Велямина Рутського і єпископа Володимирського і Брестського Йосифа Мороховського. Тодішня версія Relatio була присвячена Папі Урбану VIII, який проголосив Йосафата блаженним у 1643 році. Науковці лише нещодавно віднайшли цю книгу. Ідея видання цієї книги литовському читачеві виникла у зв’язку зі святкуваннями ювілейного року 400-ліття мученицької смерті св. Йосафата.

Навіть через 400 років опісля ці тексти не втрачають своєї актуальності. Вражає те, як історія, заснована на свідченнях очевидців, так і її передача бароковою, мальовничою мовою поезії. На тлі сучасних реалій праця надзвичайно сильно виражає універсальні та актуальні речі з глибин історії: ревне виконання обов’язку доброго пастиря, рішучість померти за ідею християнської єдності, розпалювання релігійної розбрату, який, запалюючись у натовпі, пробуджує найнижчі інстинкти та масову лють, що ведуть до неймовірно жорстокого вбивства. І це свідчить про те, що смерть мученика має не тільки страшну, сумну сторону, але й може пробудити надію для майбутніх поколінь.

Слід підкреслити, що у вищезгаданому музеї від 29 вересня 2023 року до 27 квітня 2024 року проходила виставка, присвячена ювілейному року 400-ліття від мученицької смерті св. Йосафата під назвою «Щоб всі були одно».

Наприкінці заходу пані Діану Варнайте Конгрес Українців нагородив медаллю св. Володимира Великого, найвищою нагородою цього Конгресу, за зусилля під час організації ювілейних святкувань святого Йосафата у Литві. Цій нагороді посприяла українська громада міста Вільнюса, головою якої є пані Наталя Шертвітєнє.

Повідомив о. Йосафат Попович, ЧСВВ