У Вільнюсі відбулася презентація книги про святого Йосафата литовською мовою

1121

У середу, 13 грудня 2023 р. Б. у Вільнюському музеї церковної спадщини відбулася презентація книги о. д-ра Павла Кречуна, ЧСВВ про святого Йосафата, яка цьогоріч була перекладена литовською мовою.

З нагоди 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата, Сейм Литовської Республіки проголосив 2023-й Роком святого Йосафата. Таким чином, у Вільнюсі, де жив і духовно зростав священномученик, цьогоріч відбувалися міжнародні виставки, освітні та культурні заходи.

13 грудня, у Вільнюському музеї церковної спадщини відбулося нагородження осіб, які спричинилися до відзначення Року святого священномученика Йосафата у Литві. Серед нагород – подячні грамоти від Протоархимандрита Василіянського Чину, пам’ятні медалі та перекладена литовською мовою книга о. д-ра Павла Кречуна, ЧСВВ «Йосафат Кунцевич (1580-1623). Святий від нас і до нас».

З нагоди презентації видання з привітальним словом до присутніх звернулися, зокрема, Віда Монтвидайте, директорка Департаменту національних меншин при Уряді Литовської Республіки, Альбінас Вільчінскас, заступник Міністра культури, Діана Варнайте, радник Урядової канцелярії, о. Миколай Козелківський, ігумен Вільнюського монастиря та голова Товариства литовсько-українських істориків др. Альдона Васіляускєне.

Автор книги про святого Йосафата подякував представникам Департаменту національних меншин, які здійснили фінансування видання литовською мовою, та всім, які виплекали ідею появу книги. «Святий Йосафат Кунцевич повертається до Литви також і через це видання. Саме таким чином і надалі він зможе зустріти сучасного читача та зорієнтувати його власним прикладом серед сучасних викликів та непевності», – читаємо у привітальному слові. Ієромонах зазначає, що хоч минуло чотири століття з переходу святого Йосафата до вічності через мученицьку смерть, однак, його святість життя та вплив на духовне життя багатьох з волі Всевишнього триває і досі. «Віддавши своє життя за Христа, він став зразком для сучасних духовних провідників, адже своєю смертю показав усім, якою повинна бути віра в Христа. Йосафат, не зважаючи на переслідування, труднощі і навіть смерть, беззастережно довіряв Божому провидінню», – наголосив о. Павло.

«Основою дня книги є матеріали різних етапів беатифікаційного процесу, що містять свідчення його сучасників. Іншими джерелами є численні біографії різних періодів історії. Таким чином читач має нагоду побачити ті особливі характерні риси святого, яким бачили його сучасники і письменники впродовж історії. Зі свого боку запрошую читача сформувати власний образ святого. Те, що буде надихати вас при читанні це те, чим хочу радо ділитися з вами. У своїх молитвах згадую тих хто буде читати цю книгу. Також молитимусь за усіх хто причинився до появи цього литовського видання», – зазначив на завершення автор книги.

За матеріалами: tmde.lrv.lt