Свято небесних покровителів Румунської провінції

1320

Впродовж 28-29 червня 2023 р. Б. у василіянському монастирі Прілоґа відбувалися урочисті святкування з нагоди вшанування небесних опікунів Румунської провінції – святих апостолів Петра і Павла. Дані моління стали також нагодою для відзначення Ювілею 400-ліття мученицької смерті святого священномученика Йосафата.

Ввечері 28 червня розпочалась Велика Вечірня з Литією, яку очолив Провінційний радник та секретар о. Йоан Дабок, ЧСВВ. Опісля вікарій провінції та ігумен Прілоґського монастиря о. Августин Дунка, ЧСВВ відслужив Акафіст до святого Йосафата.

Богослужіння супроводжували співом ченці, а також сестри Чину святого Василія Великого з монастиря Бая Маре. Після Богослужінь вірні в особистій молитві також просили небесного заступництва в Пресвятої Богородиці, молячись перед чудотворною іконою Біксадської Божої Матері – однією з важливих ікон для румунських греко-католиків, які проживають в історичному регіоні Трансильванії.

29 червня богослужіння продовжились Акафістом до святих апостолів Петра і Павла, а урочисту Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Васіле Бізау, правлячий ординарій єпархії Марамуреш Румунської Греко-Католицької Церкви. З Архиєреєм співслужили Протоігумен Румунської провінції о. Ермілій Журжа, ЧСВВ, ієромонахи василіяни та духовенство з різних єпархій. До спільної молитви долучилися численні паломники, які прибули на свято з прилеглих міст та сіл. Радість святкових Богослужінь змогли розділити також слухачі «Радіо Марія» в Румунії.

У проповіді владика Бізау зазначив, що життя і навчання верховних апостолів є пропозицією поглибити любов до Бога, адже зустріч з Христом змінила їх та дарувала відповідь на особисті пошуки Бога. Ба більше, приклад апостолів Петра і Павла є відповіддю для сучасної людини, яка шукає повноти життя. Зокрема, апостол Петро показує як любити, прощати, мати терпеливість та допомагати іншим так, як це робив Христос. Все це, на думку Архиєрея, є можливим завдяки Божій любові, яка дозволяє жити згідно Євангелія. У свою чергу, апостол Павло, який мав досвід зустрічі з живим Христом, навчає як жити Богом вповні, адже був сповнений Божого милосердя. Таким чином, повчальне слово апостола Павла є пропозицією Бога для тих, які Його не знають.

Говорячи про ювілей 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата, проповідник зазначив, що святий священномученик відзначався мужністю у проповідуванні Євангелія, вказуючи на потребу єдності з Христом та єдності Церков. Його приклад є для нас важливим, адже й сьогодні маємо необхідність у культивуванні єдності, відважно проповідуючи Христа. На завершення Архиєрей закликав шукати єдності з Христом та між собою, плекаючи насамперед любов до Бога.

Наприкінці Богослужіння слова привітання від імені о. Протоархимандрита висловив о. Яків Шумило, ЧСВВ, Генеральний секретар Василіянського Чину, а о. Ермілій подякував владиці та всім присутнім за спільну молитву. Після уділення Повного відпусту, відбулося мирування, а відтак зібрані паломники мали нагоду відновити свої сили за спільною трапезою.