Провінційні капітули в Польщі, Румунії, Словаччині та Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні

1964

13 і 14 лютого 2024 р. Б. у багатьох європейських провінціях Василіянського Чину святого Йосафата відбулися вибори Провінційного настоятеля та Провінційних радників. Голосування проводилося під час проведення звичайних Провінційних капітул, які спрямовані на обговорення і вирішення справ чернечої спільноти для спільного добра і розвитку Чину. Передують спільному обговоренню та виборам день духовної віднови.

Зокрема, у понеділок, 12 лютого, розпочалась Провінційна Капітула Провінції Отців Василіян Покрови Пресвятої Богородиці в Польщі. Духовні науки провів о. Теодозій Янків ЧСВВ. Опираючись на навчанні святого Василія Великого, він поділився своїми роздумами, акцентуючи увагу на чернечому покликанні та ключових аспектах Чину. Про це йдеться на сайті Провінції.

У вівторок, 13 лютого, під час другої сесії у Варшавському монастирі відбулось обрання нового Провінційного уряду. Протоігуменом обраний о. Ігор Гарасим ЧСВВ, а йому допомагатимуть у його місії як радники: о. Петро Кушка та о. Миколай Козіцький, ЧСВВ.

У Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні Провінційна капітула розпочалась урочистою Божественною Літургією. Про це та інші особливості Провінційної капітули повідомляє інформаційний відділ Провінції.

У гомілії дотеперішній о. Протоігумен Йоан Школик, ЧСВВ зауважив, що капітула дуже відбувається – щойно після відзначення року 400-ліття мучеництва святого Йосафата та в рік ювілею від народження митрополита Йосифа Велямина Рутського – великих реформаторів Василієвого монашого чину, а також після свята Стрітення Господнього, адже сама природа капітули це – найперше зустріч. Плоди капітули залежать від особистої зустрічі з Богом. Тільки у світлі Божої любові та Божої благодаті ми можемо досвідчити Божий супровід і сказати, що Він поруч.

Друга перспектива, яку виділив проповідник, стосується зустрічі із самими собою, самозастанова, щоб пізнати власні прагнення, обмеження, і побачити перспективу життя власного та спільноти. Третій рівень – це зустріч із ближніми. Кожен з нас, як каже апостол Павло, має «скарб у глиняних посудинах», тобто превеликі Божі дари слабо захищені від зовнішніх умов. За його словами, Провінційна Капітула – це одна із форм синодального шляху, спільного руху, де вкрай важливо зважати на умови, в яких живе і діє кожний з нас, щоб могти краще побачити заслуги і подвиг кожного ченця і свідчити про Божу дію в житті кожного з нас. Під час цієї капітули ні на хвилинку не можемо забувати про наших захисників, полеглих і поранених, і особливо тих, які зараз ризикують власним життям, і в такий спосіб дарують нам можливість взаємної зустрічі та праці.

Перший день зібрання учасників Капітули у Провінції Найсвятішого Спасителя був присвячений духовній віднові, яку провів о. Віктор Квасній, ЧСВВ. У трьох духовних науках він наголосив на Божій дії у житті Христових учнів, які, з одного боку покликані діяти у розумінні цілковитої відповідальності, а з іншого боку пам’ятати, що ці дії незбагненно спрямовує Господь. Науки стосувалися богословських основ виборів, оцінки праці та погляду на майбутнє чернецтва та Церкви в Україні.

14 лютого 2024 року Провінційна Капітула Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні, яка проходить у монастирі святого Йосифа у Брюховичах, більшістю голосів обрала Протоігумена Провінції. О. Протоархимандрит за згодою своєї ради потвердив вибір. Протоігуменом став о. Йосиф Кралька, ЧСВВ, дотеперішній Провінційний радник та ігумен Дрогобицького монастиря святих апостолів Петра і Павла.

Провінційними радниками на наступну чотирирічну каденцію стали: о. Віктор Квасній, ЧСВВ, якого одночасно обрано Провінційним вікарієм, о. Веніамин Чернега, ЧСВВ, о. Роман Мельник, ЧСВВ та о. Роман Шуп’яний, ЧСВВ. Протоархимандрит за згодою своєї Ради затвердив результати виборів.

Провінційна капітула відбувається також у Провінції святих Петра і Павла, що у Румунії. Увага учасників була спрямована на обговорення і вирішення справ чернечої спільноти. Засідання Капітули відбуваються у Молішетському монастирі Святого Духа.

За результатами виборів та відповідного затвердження 14 лютого було оновлено Провід Провінції. Протоігуменом став о. Йоан Альбу, ЧСВВ, а Провінційними радниками – о. Йоан Дабок, ЧСВВ та диякон Лукіан Сільвешан, ЧСВВ.

У свою чергу, зібрані члени Провінції святих Кирила і Методія у Словаччині зосередили свою увагу на особливостях провінційного законодавства, приділяючи час й іншим цілям Звичайної Провінційної капітули.

У вівторок, 13 лютого, під час чергової сесії Капітули, яка відбувається у Краснобродському монастирі Святого Духа, о. Володимира Седлачека, ЧСВВ було переобрано Протоігуменом. Новими провінційними радниками стали: о. Петро Галько, ЧСВВ та о. Теодор Кость, ЧСВВ.