В Українській Провінції Найсвятішого Спасителя відбулися загальні збори настоятелів та ченців

879

8 грудня 2022 року у монастирі святого Онуфрія у Львові відбулися загальні збори настоятелів та ченців Провінції найсвятішого Спасителя в Україні.

Управа Провінції періодично організовує такі збори для обміну інформацією, поглиблення знань та взаємного спілкування між ченцями Провінції, – зазначає інформаційний відділ Провінції.

Головною темою зборів стало питання про відзначення 400-літнього ювілею мученицької смерті святого священномученика Йосафата Кунцевича, архиєпископа Полоцького, одного з реформаторів Чину святого Василія Великого, визначного святого Католицької Церкви, мощі якого перебувають у ватиканській базиліці святого Апостола Петра. З цієї нагоди Протоархимандрит Василіянського чину о. Роберт Лисейко, ЧСВВ видав Послання до ченців та вірних, які відвідують василіянські монастирі, в якому визначив основні наголоси ювілейного року, з якими необхідно ознайомити всіх отців та братів. У часі зборів було зазначено також про декрет Апостольської столиці в особі Апостольської пенітенціарії про повний Відпуст з нагоди 400-ліття мученицької смерті святого священномученика Йосафата

Отці та брати ознайомилися із матеріалами та рішеннями XIV Римської Генеральної капітули 2022 року Божого, «Загальним планом василіянського формування», діяльністю Василіянського фонду допомоги та отримали інші важливі інформації.

З доручення о. Протоігумена о. Сергій Крутовський, ЧСВВ, виголосив доповідь на тему «Права та обов’язки Настоятеля у Василіянському чині». У доповіді промовець звернув увагу на коректне тлумачення і пристосування правил Статуту, формування монастирських рад, діяльності економів, монашої гостинності та багатьох інших аспектів спільнотного життя.

Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ, представив огляд здійсненої діяльності, особливо протягом останнього року, коли в Україні триває жорстока війна. Наші ченці масово прилучилися до допомоги потребуючим та біженцям. Багатьох евакуювали з небезпечної зони, сотні прийняли у своїх монастирях, збирали і роздавали гуманітарну допомогу. Протоігумен висловив щиру подяку отцям і браттям, які чисельно жертвувалися для допомоги людям під час війни.

Провінційний економ о. Веніамин Чернега ЧСВВ нагадав присутнім про старання святої Церкви на чолі із Святішим Отцем Франциском про вимогу прозорості у господарській діяльності церковних спільнот. Він окреслив проблематику та нові плани щодо організації життєдіяльності василіянських монастирів в Україні.

Настоятель монастиря святого Володимира Великого у Херсоні о. Ігнатій Москалюк, ЧСВВ, поділився своїми враженнями і переживаннями про служіння у Херсоні, особливо під час окупації. Роздумуючи над прикладом святих Василія, Венедикта, Франциска, він розповів присутнім про труднощі самотності, коли отець і брат Піо Франішин, ЧСВВ були відрізані від всієї братії. Монастир відвідували представники ФСБ. Були різні небезпеки і не відомо було, чи доживуть до наступного дня. Але вони вирішили, що будуть жити звичайним монастирським життям – молитва, утреня, вечірня, Служби Божі. А також допомога людям.

Також отців і братів поінформували про зміни, головні події у Провінції та призначених в ній відповідальних осіб у сферах, які стосуються потреб та подій у житті Чину й Церкви.