Презентація книги про святого Йосафата «Світич єднання»

1093

26 листопада 2023 р. Б. в актовому залі парафії Царя Христа (Івано-Франківськ) при василіянському монастирі відбулася дебютна презентація книги «Світич єднання».

Презентоване видання авторства о. Миколая Микосовського, ЧСВВ описує життєвий подвиг священномученика Йосафата Кунцевича у світлі Берестейської злуки. Книга присвячена 400-літньому ювілею мученицької смерті нашого українського святого (1623-2023) й написана у Вільнюському василіянському монастирі Пресвятої Трійці.

Рецензентами видання стали: о. Павло Михайло Кречун, ЧСВВ, д-р богословських наук, викладач (Будапешт) та Володимир Мороз, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії церкви Українського католицького університету, головний редактор часопису «Патріярхат».

Творчий захід відкрив ігумен Івано-Франківського монастиря о. Артемій Новіцький, ЧСВВ, наголосивши на актуальності постаті Апостола єднання в наш час. Опісля діти з хору «Божі ангелята» на чолі з керівником Неонілою Дубровою заспівали кілька пісень, які переплелися з поезією о. Миколая.

Відтак автор представив перед слухачами своє нове дослідження про священномученика Йосафата, базоване на різних наукових джерелах. Він висвітлив основні події з життя першого унійного українського святого, зауваживши, що книга допоможе краще зрозуміти його світлі чесноти на шляху до мучеництва: Йосафат жив для Бога та людей і боровся за єдність Христової Церкви, виконуючи волю Спасителя. Опісля виступив автор сучасної духовної пісні Dominiko, подарувавши кожному гарний душевний настрій. Крім того, спогадами з часів буремного підпілля Української Греко-Католицької Церкви поділився вислужений ігумен о. Володимир Палчинський, ЧСВВ.

Наприкінці заходу о. Миколай відповів на різні питання із залу, підкресливши, що невдовзі його книга також вийде у світ для незрячих у перекладі шрифтом Брайля.