Нові Провінційні ради у Бразилії, США та Канаді

1415

З 5 до 9 лютого 2024 р. Б. у Провінціях Василіянського Чину святого Йосафата на американському континенті відбувалися звичайні Провінційні капітули, які обрали, зокрема, членів Провінційних рад. Відтак вибрані Протоігумени та Провінційні радники були затвердженими Головною радою, до якої належить о. Протоархимандрит і Генеральні радники.

Провінційна капітула покликана обговорити і вирішити справи чернечої спільноти для спільного добра і розвитку Чину.

Зокрема, у Провінції святого Йосифа, що у Бразилії, тема капітули стосувалася плекання покликань до богопосвяченого життя. «”Кого б мені послати? Хто нам піде?”» І сказав я: “Ось я, пошли мене!”» (Іс. 6,8) – це Боже слово, що служило для роздумів під час засідань, вказує на готовність і відкритість, які необхідні для того, щоб відповісти на Боже покликання.

Під час однієї з сесій Капітули її делегати обрали оновлений провід Провінції св. Йосифа. Внаслідок результатів таємного голосування о. Антоній Зубик, ЧСВВ був переобраний на Провінційного настоятеля, а новими Провінційними радниками стали о. Ґенезій Віомар, о. Діонісій Горбусь, ЧСВВ, о. Методій Тихий, ЧСВВ та о. Жайме Фернандо Валюсь, ЧСВВ.

Зміни у проводі Провінції відбулися також у Провінції Успіння Пресвятої Богородиці (США). Головну раду сформували оо. Провінційні радники Теодосій Ільницький, ЧСВВ та Филип Сандрик, ЧСВВ на чолі з протоігуменом о. Василем Салковським, ЧСВВ.

До однієї з компетенцій Провінційної капітули належить перевіряти та скеровувати діяльність Провінції в духовному та організаційних аспектах у дусі Євангелія та статуту Чину св. Василія Великого. Над цим застановлялись також учасники Провінційної капітули у Провінції Пресвятого Серця Ісусового (Канада).

Вислухавши звіти про стан Провінції, монастирів та душпастирських осередків, присутні члени Провінції, які зібралися у місті Ванкувер, приступили до вибору Провінційної ради. За результатами голосування новим Протоігуменом став о. Дам’ян Дутка, ЧСВВ, а Провінційними радниками, затвердженими згідно з канонічними нормами – о. Гавриїл Габер, ЧСВВ та о. Тома Кобак, ЧСВВ.