Липневі події у Крехівському монастирі: Молитовна зустріч, посвята Богові, братні зустрічі та вшанування Пресвятої Богородиці

927

Крехівський монастир св. Миколая є місцем паломництва та виховання молодих ченців, у якому діє вступний курс до василіянського чернечого життя та осідок новіціяту провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Протягом липня 2023 р. Б. тут відбулося кілька важливих подій, пов’язаних з життям Чину.

В середині липня спільнота новіціяту Провінції св. Миколая, що діє при Боронявському монастирі, здійснила поїздку до Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, під час якої відвідала спільноту новіціяту при Крехівському монастирі та Семінарію Василіянського Чину в Брюховичах. Протягом кількох днів новіціятська спільнота з Боронявського монастиря перебувала в новіціятському домі при Крехівському монастирі св. Миколая. Ченців з Бороняви гостинно приймали місцеві василіяни: ігумен монастиря та маґістр новіціяту о. Володимир Маланюк ЧСВВ, та соцій о. Роман Мельник ЧСВВ.

За час побуту у Крехівській обителі молода василіянська братія мала можливість познайомитись поближче, поділитися історією власного покликання та досвідом особистого пережиття монашого формування та життя в новіціяті. Дана зустріч двох новіціятських спільнот, з Бороняви та Крехова, стала першою в сучасній історії Василіянського Чину, та заклала добрий початок плідної співпраці та взаємодії між двома новіціятами та їх провідниками.

Згодом, з 20 до 23 липня у василіянському монастирі святого Миколая у Крехові проходила щорічна зустріч юнаків, які бажають розпізнати своє покликання та зробити більш усвідомлений вибір у житті.

Такі зустрічі проводяться кожного року, щоб допомогти молодим пізнати власне покликання та зробити рішення про життєвий вибір. Молитва, розвáжання, спільна праця, науки, духовні розмови, рекреація – все це сприяло тому, щоб молоді люди зустріли тут Живого Бога, Який не втомлюється шукати і постійно кликати: «Іди за Мною». В рамках зустрічі її учасники слухали лекції з катехизму обітів, богослов’я. Також вони відвідали Василіянський інститут філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського у Брюховичах біля Львова, в якому отримали незабутні враження від ознайомлення із процесом підготовки молодих ченців до священичого служіння.

Зустріч юнаків у Крехівському монастирі святого Миколая завершилася в неділю, 23 липня святою Літургією, на якій учасники стали свідками урочистої події – чернечих облечин. Божественну літургію очолив Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ, а йому співслужили отці Володимир Маланюк, ЧСВВ, вчитель новиків, Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, ректор Василіянського інституту в Брюховичах, Роман Мельник, ЧСВВ, помічник вчителя новиків, Піо Павлик, ЧСВВ, з херсонського монастиря. Новий монаший одяг та ім’я отримав брат Ілля Бойко, який прийняв чернече ім’я Петро.

Отримання чернечого одягу є початком офіційного періоду випробування, в якому вступник залучається до чернечого життя, а настоятелі спостерігають та вивчають, чи має він необхідні таланти для такого посвячення Богові. Головними методами такого випробування є молитва, взаємне довір’я та любов, до якої закликає Христос, що ми любили один одного, як Він нас полюбив. Братія та всі присутні побажали йому бути справжньою міцною скелею для Церкви Христової за прикладом апостола Петра, а також просили для нього дарів Святого Духа, щоб вірно служити та витривати в покликанні.

У Крехівському монастирі зберігаються дві чудотворні ікони: святого Миколая та Пресвятої Богородиці. На честь вшанування останньої, протягом 29-30 липня відбулося паломництво. Програма з нагоди почитання Богородиці, прославленої у Крехівській (Верхратській) іконі Пресвятої Богородиці, включала різноманітні моління на відпустовій площі монастиря, куди урочисто винесли чудотворну Крехівську (Верхратську) ікону Божої Матері. Субота, 29 липня завершилась молитовними чуваннями.

У неділю, 30 липня, кульмінаційною подією стала урочиста Архиєрейська Літургія, яку очолив преосвященний владика Михаїл Колтун, єпарх Сокальсько-Жовківський у співслужінні з о. Протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоаном Школиком, ЧСВВ, ієромонахами та пресвітерами з прилеглих околиць. Після читання Євангелія Архиєрей виголосив проповідь, у якій наголосив на довірі Пресвятої Богородиці до Бога, а також на особі св. Миколая, покровителя обителі, який мав набожність до Пресвятої Богородиці. В часі Божественної Літургії єпископ також уділив дияконські свячення Тарасу Филистину.

Ба більше, під час Богослужіння відбувся Чин складення вічних монаших обітів братів василіян Іллі Шикітки, Іларіона Смутка і Йосафата Надича, який від імені о. Протоархимандрита здійснив о. Йоан Школик, ЧСВВ. З цієї нагоди щиро вітаємо ченців із складенням довічної професії і вимолюємо в Бога для них всіх необхідних ласк та витривалості в покликанні і в Чині аж до смерті.

За матеріалами: osbm.in.ua та osbm.org.ua