В Ужгородському катедральному соборі завершились великопосні реколекції

453

19 березня 2023 року Божого, в Ужгородському греко-католицькому катедральному соборі завершилися великопосні реколекції під проводом Отців Василіян Провінції Св. Миколая в Україні.

Провідником реколекцій, які впродовж 15-19 березня проводилися в рамках Ювілею 400-ліття мученицької смерті святого священномученика Йосафата, був Протоігумен Отців Василіян о. Франциск Онисько ЧСВВ, виголошуючи науки під час Божественних Літургій о 8:00 та о 18:00. Щодня ієромонахи василіяни уділяли також вірним св. Тайну Покаяння, – йдеться на сайті Провінції.

В рамках реколекцій щодня у Катедральному соборі служився Молебень до св. Йосафата та уділялося благословення його мощами, які також були виставлені у храмі для приклоніння та молитви. П’ята, завершальна та підсумкова наука, яку виголосив о. Франциск для вірних під час недільної Божественної Літургії стосувалась теми милостині.

На завершення Архієрейської Божественної Літургії з нагоди завершення реколекцій Преосвященний Владика Ніл Лущак, Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії промовив молитву до Св. Йосафата, а Протоігумен о. Франциск ЧСВВ уділив благословення мощами святого священномученика.

Після обіду при Катедральному соборі відбулася Хресна дорога, яку вступним словом розпочав Владика Ніл, а роздуми над хресними стаціями виголошували священики. Першу та останню стації цієї Хресної дороги, роздуми над якою були зосереджені на темі війни в Україні та хресному шляху, який долає в цей час український народ, виголосив Протоігумен Отців Василіян о. Франциск ЧСВВ, звернувши увагу на постать Св. Йосафата, який по новому стає сьогодні для нас Апостолом Єдності. На завершення Хресної дороги було уділене благословення: Владика Ніл благословляв вірних частичкою Животворного Хреста Господнього, а о. Франциск – мощами Св. Йосафата, які були теж виставлені у стіп Христового розп’яття під час усієї хресної молитви.

Варто зазначити, що у контексті ювілею 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата, великопосні реколекції відбуватимуться також в Мукачівському греко-католицькому соборі. Протягом 22-26 березня науки під час Божественних Літургій виголошуватимуть Отці Василіяни з Провінції Св. Миколая. Також щодня буде уділятися благословення мощами Св. Йосафата. Деталі – на сайті Провінції.