Рік повномасштабного вторгнення: молитва за Україну в Римі

553

В рамках Тижня молитви, приурочений сумній події першої річниці несправедливої російської військової агресії проти України, у Римі відбувалися урочисті молитовні заходи за участю представників Апостольського Престолу, Архиєреїв УГКЦ, дипломатичного корпусу, монашества та вірних. Активно долучилися до кількох заходів, зокрема, ченці з Папської колегії св. Йосафата та Головного осідку Василіянського Чину св. Йосафата на чолі з о. Іллею Броновським, ЧСВВ, Генеральним вікарієм Чину.

Напередодні першої річниці повномасштабної війни, в базиліці Сант-Андреа-делла-Валле, що у Римі, 21 лютого 2023 р., відбулася спільна молитва за Україну. Святу Месу очолив Секретар Святого Престолу архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер. Молитовний захід організований Посольством України при Святому Престолі у зв’язку з роковинами початку повномасштабної російської військової агресії проти України, зібрав представників дипломатичного корпусу при Святому Престолі. Разом з Апостольським екзархом для українців-католиків візантійського обряду, що проживають в Італії, владикою Діонісієм Ляховичем та священнослужителями Апостольського екзархату, прохати в Бога захисту та миру для України зібралися численні вірні. У богослужінні також взяли участь представники українського парламенту, що входять до міжфракційної парламентської групи дружби між Україною та Святим Престолом.

Під час проповіді архиєпископ Ґаллаґер говорив про місію людини, походження випробувань та новий погляд на війну. «Не шкодуючи зусиль, завжди покладаймо найбільшу довіру на Бога, ніколи не забуваючи, що єдиною справжньою причиною влади є служіння для добра усіх, і що міць не повинна закривати серце, а відчиняти його, не виключати, а приймати. Це логіка, якої Христос навчає нас не тільки Своїми словами, але передусім Своїм життям. Це логіка правди, яка перемагає брехню, добра, яке перемагає зло, любові, яка перемагає ненависть, життя, яке перемагає смерть і веде до справжньої перемоги», – зазначив секретар у справах стосунків з державами та міжнародними організаціями. На завершення він процитував декілька рядків поезії «Молитва» Тараса Шевченка, закликавши молитися про навернення сердець, щоб світ знову ходив дорогами миру.

24 лютого 2023 р. молитва продовжилась у Папській базиліці святого Івана на Латерані на чолі з кардиналом Анджело Де Донатісом, вікарієм Папи Франциска для Римської дієцезії. «Ми тут не для святкування, ми тут для того, щоб взивати до Господа! Ми всі тут, тому що маємо сильне, інтенсивне, глибоке бажання в наших серцях: прагнення миру!», – звернувся кардинал Де Донатіс до владики Діонісія Ляховича, чернецтва, вірних, представників українського народу та благодійних організацій, які зібралися у базиліці. Захід супроводжувався свідченням трьох українок, які змушені були покинути свої домівки після 24 лютого 2022 року.

У неділю, 26 лютого в храмі Святої Софії в Римі Архиєрейською Божественною Літургією завершився Тиждень молитви за Україну. Архієрейську Божественну Літургію очолив Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Екзарх для українців католиків в Італії, в співслужінні із владикою Іринеєм Біликом, владикою Беноні Амбрусом, Єпископом-помічником Римської дієцезії, монсеньйором П’єрпаоло Феліколо, директором єпархіальної фундації «Мігрантес», ієромонахами та духовенством Апостольського екзархату. Після спільної молитви відбувся поминальний реквієм за участі дітей недільної католицької школи «Свята Софія» та відкриття виставки «Ангели страстей Господніх».

За матеріалами: Vatican News та esarcato-apostolico-ucraino.it