Відвідини Кам’янець-Подільської єпархії з мощами святого Йосафата

722

Реліквії святих у Христовій Церкві завжди були по-особливому вшановані та почитані, тому що тіла блаженних і святих стали на землі за їхнього життя живим храмом Святого Духа та знаряддям їхньої святості. Щоб Божа слава і святість ще більше ширилася серед вірних українського народу, отці Василіяни Кам’янець-Подільського монастиря у Ювілейний рік мученицької смерті святого Йосафата Кунцевича стали ініціаторами духовного паломництва мощей цього святого по різних парафіяльних місцях Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ.

У цей непростий доленосний час для нашої України, яка переживає загарбницьку війну на своїй землі, ми, як ніколи, потребуємо Божої допомоги і заступництва наших святих угодників, про яких ще дуже мало знаємо і мало їх пізнали. Недарма у ХІХ ст. відомий український історик полтавського походження, Михайло Драгоманов, сказав дуже цікаві слова: «Русини – це народ, який про свою історію мало, а то й нічого не знає».

Наша історія має славні сторінки, повні подвигів окремих осіб – чи то князів, гетьманів, поетів, письменників, чи то святих. Один зі святих – це Святий Йосафат Кунцевич. Хто він? Це наш рідний український святий, мученик за єдність Церкви і Народу, вбитий 12 листопада 1623 р. у Вітебську людьми, які думали, що тим приносять службу Богові.

Тому, в цьому Ювілейному році святі реліквії Йосафата Кунцевича під патронатом оо. Василіян відвідали парафіяльні спільноти на Хмельниччині: село Смотрич, міста Деражня, Дунаївці та Городок. На кожному етапі візиту мощей святого Йосафата до парафій відбувалося безперервне та інтенсивне паломництво вірних, щоб відвідати та вшанувати святого мученика за єдність. Діти, молодь, родини, люди похилого віку, кожен свідомий українець, незалежно від конфесії, краще пізнавав з уст василіянських місіонерів історію та життя святого Йосафата. Священнослужителі, церковні групи та парафіяльні товариства чергувалися у богослужінні та молитві перед святим Йосафатом.

У кожному місці, де зупинявся святий Йосафат, прибували також паломники з сусідніх сіл та міст. У Ювілейний рік цього тривалого й інтенсивного вияву християнської віри, тисячі людей залишили перед святими реліквіями свої молитви за швидке припинення війни в Україні, виявляли свої глибокі духовні почуття надії та любові, навіть сльози, довіряючи себе заступництву цьому нашому великому святому, особливо, випрошуючи в нього необхідні ласки.

Повідомив о. Прокопій Лотоцький, ЧСВВ