Вибори Провінційної ради Провінції святого Миколая в Україні

500

19 лютого 2024 р. Б. у монастирі св. Василія Великого в Маріяповчі (Угорщина) розпочалася Провінційна капітула святого Миколая, у якій беруть участь також ченці Провінції святого Стефана в Угорщині, яка від 2020 р. підпорядкована опіці Протоігумена провінції святого Миколая.

Місцем проведення капітули на рівні Василіянського Чину було визначено Маріаповчанський монастир, де змогли зібратися усі її 22 учасники, що виконують своє служіння в різних країнах Європи, – йдеться на сайті Провінції.

Звичайна Провінційна Капітула є зібранням ченців під проводом Голови, який її скликає кожні чотири роки. Вона є найвищою законодавчою владою на рівні Провінції у сфері управління, контролю та визначення напрямків діяльності для всіх її ченців.

Ченці з України, Італії, Португалії та Угорщини розпочали в Маріаповчанському монастирі свою Капітулу днем призадуми, як це приписують Правила Василіянського Чину.

20 лютого 2024 р. Б. була відслужена Божественна Літургія за провід Святого Духа. У залі засідань, відспівавши молитву «Царю Небесний», капітульні отці і брати розпочали робочу сесію.

Цього дня у першій частині о. Протоігумен останньої каденції, Провінційний економ, Провінційний секретар та Вчитель новиків представили на капітулі свої звіти.

У другій половині дня відбулися вибори нової Провінційної ради. Новим Протоігуменом було переобрано о. Франціска Ониська, ЧСВВ, Провінційним радником та Провінційним вікарієм обрано о. Кипріяна Зейкана, ЧСВВ, другим Провінційним радником – о. Андрія Белеканича, ЧСВВ.

Також відбулися вибори двох заступників Провінційних радників та трьох Делегатів на Генеральну Капітулу, а також двох їхніх заступників.

Провінційна Капітула продовжує свою працю над визначенням напрямків своєї діяльності на наступні чотири роки і прийняття відповідних Постанов.

Урочисте завершення Капітули відбудеться в суботу 24 лютого Архиєрейською Божественною Літургією у Василіянській базиліці в Маріаповчі, після чого ченці повернуться до місць свого служіння в Чині святого Василія Великого.