Блаженніший Святослав очолив Божественну Літургію на гробі святого Йосафата

427

12 листопада 2022 р., у день пам’яті святого Йосафата за григоріанським календарем, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію на гробі Священномученика в базиліці Святого Петра у Ватикані. 

«Я – добрий пастир. Добрий пастир життя своє дав за овець», – ці Христові слова, записані в 10-й главі Євангелії від Івана, уривок з якої звучить в день літургійного спогадування святого Йосафата, Архиєпископа Полоцького, особливо звучали цього дня в базиліці Святого Петра у Ватикані.

З Главою Української Греко-Католицької Церкви співслужили шість архиєпископів і єпископів, а також Генеральна управа Василіянського Чину святого Йосафата на чолі з Протоархимандритом о. Робертом Лисейком, ЧСВВ. У молитві єдналося понад півсотні священиків різних Католицьких Церков, між якими були учасники Асамблеї вищих настоятелів УГКЦ, яка відбувалася від 9 до 12 листопада. Особливо значущою була участь Преосвященного Ґінтараса Ґрушаса, Архиєпископа Вільнюса, де святий Йосафат розпочав свій чернечий подвиг, — зазначає українська редакція Vatican News.

Як і щороку, українська спільнота Риму разом з представниками інших народів, зібралася на спільну євхаристійну молитву при престолі святого Василія, під яким від часів Другого Ватиканського Собору спочивають мощі святого Йосафата. 

«В особливий момент історії нашої Церкви та України, сповнений болю, крові, мук і страждання, ми зібралися тут, у серці християнства, при гробі апостола Петра, а зібрав нас тут наш святий священомученик Йосафат», – сказав на початку проповіді Блаженніший Святослав, зазначивши, що в той час, як «нашим прагненням є донести голос багатостраждального українського народу до всього християнського світу», тут, у базиліці, «також і ми чуємо голос Божий», який промовив через євангельське читання: «Я – Добрий Пастир». Ісус немов каже, «не бійтеся, навіть якщо вас не розуміють, не хочуть слухати, відвертають очі від вашого болю, не бійтеся, бо я з вами, і вам нічого не бракуватиме».

Коментуючи Христові слова про те, що добрий пастир відає своє життя за овець, Глава УГКЦ зауважив, що їх уважно перечитували єпископи, священики, настоятелі монастирів, коли бачили російське військо, що надходить, коли постали перед вибором: втікати, як «наймит», чи залишитися зі своїми вівцями, «як добрий пастир». «І сьогодні я хочу, щоб усі ми разом подякували за те, що наша Церква має добрих пастирів на взірець нашого Спасителя Христа Ісуса», – сказав проповідник, стримуючи сльози та розділивши з присутнім владикою Михайлом Бубнієм, Екзархом Одеським, радість з приводу звільнення частини раніше окупованих територій на правому березі Дніпра.

Зазначивши, що сьогодні тут усіх зібрав «добрий пастир святий священомученик Йосафат», Блаженніший Святослав підкреслив, що силою його постаті, яка оновила монашество Київської Церкви, був «заклик до навернення, заклик увійти через відчинені ворота, якими є сам Христос, у Його таїнстві Покаяння». А вкінці він прикрасився «ранами мучеництва, які вказали на присутність ран Христа Господа на тілі нашої Церкви і нашого народу».

Глава УГКЦ звернувся до о. Роберта Лисейка, Протоархимандрита Василіянського Чину святого Йосафата зі словами вітання з нагоди пам’яті небесного покровителя Чину, доручаючи, аби в рамках відзначення ювілейного року з нагоди 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата у 2023 році, ченці василіяни відповіли на потреби вірних, які сьогодні «потребують сили благодаті Святого Духа, яку б їм приніс святий Йосафат». Блаженніший Святослав також підніс подяку Богові та склав вітання з нагоди 125-річчя заснування Папської української колегії святого Йосафата та 90-річчя її теперішного осідку на Янікульському пагорбі Риму.

Божественна Літургія, в якій єдналися також владики Борис Ґудзяк, Діонісій Ляхович, Богдан Дзюрах, Юрій Джуджар та Іриней Білик, завершилася молитвою за Україну «Боже великий, єдиний».