Щорічні реколекції для ченців василіян у Португалії та США, присвячені святому прикладу священномученика Йосафата

1003

Ювілейний рік 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата є особливою нагодою для ченців з осідків Василіянського Чину роздумати та наново відкрити для себе приклад чернечої посвяти свого небесного покровителя та святого співбрата. Однією з таких можливостей є щорічні реколекції. Цьогоріч, з 25 по 29 вересня такі духовні науки відбувалися у Провінції Успіння Пресвятої Богородиці у США та Делегатурі святого Йосафата у Португалії.

Зокрема, у Провінції США п’ятиденні реколекції провадив о. Олексій Горобець, ЧСВВ, Провінційний секретар. У духовних науках увага була присвячена історичній добі святого Йосафата, а також історії, в якій зростало особисте покликання до богопосвяченого життя кожного з присутніх ченців. «Нас об’єднує те, що ми є синами Церкви і Чину, адже історія не є хаотичним збігом обставин, а є історією спасіння», – наголосив проповідник. Йшлося водночас за аналіз покликання до богопосвяченого стану та даного історичного контексту, щоб спосіб реалізації Божого покликання відповідав конкретним і актуальним потребам часу, наслідуючи, за прикладом святого Йосафата, Доброго пастиря та Спасителя – Ісуса Христа.

У свою чергу, в португальському місті Фатіма, духовні науки провадив о. Василь Парасюк, ЧСВВ, який виконує своє душпастирське служіння для українських греко-католиків при Венґожевcькому монастирі у Польщі. У реколекціях проповідник наголошував, зокрема, на монашому подвизі святого Йосафата, закликаючи розвивати культ святого, пам’ятаючи про його актуальний приклад. На завершення реколекцій, після Божественної Літургії, відбулося уділення Повного відпусту та Апостольське Благословення для всіх учасників реколекцій.

За повідомленнями о. Йоана Лубіва, ЧСВВ та о. Матея Дзюрбана, ЧСВВ