У нью-йоркському храмі св. Юрія молитвою й піснею відзначили День захисників і захисниць України

875

У неділю, 1 жовтня 2023 р. Б., у Нью-Йорку при храмі св. Юрія, в якому здійснюють душпастирство Отці Василіяни, громада українців у США молитовно відзначила свято Покрови Пресвятої Богородиці, організувавши також концерт української пісні, під час якого виступили різноманітні хорові колективи та лауреати «Голос Української діаспори 2023» – першого в такому роді пісенного конкурсу в Сполучених Штатах.

В цей день, з ініціативи пароха церкви о. Йоана Лубіва, ЧСВВ в аудиторії церковної школи відбулося парафіяльне свято під назвою: «Воскресай, Україно», приурочене Святу Покрови, Дню створення УПА і українського козацтва. Всі ці три свята взаємопов’язані між собою, відзначаються в один день, хоч і виникли послідовно. І, звичайно, найважливіше з них – це Свято Покрови Пресвятої Богородиці. Тому і програма свята була духовно-патріотична. А головна мета – щоб українці, які мешкають далеко від рідної землі могли зустрітися, поспілкуватися, помолитися разом, возвеличити нашу Небесну Царицю, Принести до Неї свої болі, тривоги, переживання, зібравшись разом на Божественній Літургії та подарувати Їй свої таланти.

Духовна і патріотична частини програми гармонійно доповнили одна одну. Адже колись воїни УПА, українське козацтво вибрали своєю заступницею і покровителькою Пречисту Діву Марію. Хлібом-сіллю і танцем привітав присутніх хореографічний колектив «Надія» (директор і хореограф Надія Лемега). Чудовий спів церковного хору під керівництвом Анни Бачинської розпочав духовну частину святкової програми. Цей колектив вже понад 25 років щонеділі підносить до небес Літургійну молитву. Відносно молодий (створений 2 роки тому) церковний ансамбль «Істина» (художній керівник Ірина Яковішак) представив у цій частині дві нові пісні. Приємним сюрпризом для присутніх був виступ сімейного дуету Ярини і Андрія Затонських.

У концертній програмі взяв участь також співочий колектив «Молода думка», який вже більше 5-ти років об’єднує талановитих дітей різного віку. Вокальні інструктори Оксана Антонів (молодша група), Соломія Козій (старша група) та керівник і диригент Василь Гречинський виховують у дітей любов до української пісні і з великим успіхом популяризують її на різних концертних майданчиках Нью-Йорка.

Завершилася концертна програма виступом лауреатів Першого в Америці конкурсу «Голос Української діаспори 2023» та засновників цього конкурсу, лауреатів Всеукраїнських і Міжнародних конкурсів та фестивалів, викладачів Українського Музичного Інституту Америки естрадного дуету «Ярослав-На» – Наталі та Ярослава Дуб.

«Боже Великий Єдиний» – ця молитва за Україну об’єднала на сцені всі колективи, які приймали участь у концерті. А присутні у залі стоячи співали разом з артистами.

Як і годиться, за традиційною українською гостинністю всі присутні були запрошені поласувати смачними стравами, які приготували наші парафіянки. Це був справді незабутній і благословенний святковий день.

Повідомила Олександра Пецюх

Довідка

Парафія святого Юрія в Нью-Йорку − це осередок духовного життя українців кількох еміграційних хвиль. Навколо неї також зосереджується українське політичне і культурне життя Нью-Йорку.

Кожної неділі в цій парафіяльній церкві на Мангеттені служаться чотири Святі Літургії. Тут діють три церковні хори, Марійська Дружина, Організація «Матері в Молитві», Вівтарна Дружина, Молодіжна організація «Чисті серцем» тощо.

Першу українську греко-католицьку Службу Божу в місті Нью-Йорку відслужено в долішній залі церкви св. Бригіти при евеню «А». Богослужбу відправив 19 квітня 1890 р. о. Олександр Дзубай. Грецька (католицька) конгрегація купила опісля в Брукліні церкву св. Іллі, у 1892 р. В тих часах, земля в Мангаттені була така дорога, а Українці такі бідні, що вони довший час не могли спромогтися на свою власну церкву. Тому в дільниці Мангаттен не було української церкви, доки не засновано церкви св. Юра в 1905 р. Теперішня будівля церкви св. Юрія збудована в 1978 році.

Від 1942 року цю парафію обслуговують Отці Василіяни. Парохами цього храму, які відійшли у вічність були такі ієромонахи: о. Юліян Катрій, о. д-р Володимир Гавліч, о. Патрикій Пащак, о. Інокентій Лотоцький, о. Лаврентій Лавринюк, о. Пилип Сандрик та о. Вернард Панчук. Теперішнім парохом є о. Йоан Лубів, ЧСВВ.

Великим здобутком парафії є українська школа Святого Юра, яка бере свій початок від 1911 року.

Церква Святого Юра своїм розташуванням і красою є гордістю українського народу. Вона теж відома своєю доброчинною допомогою в Україні та українцям в країнах поселення (За матеріалами з сайту osbm.org.ua).