Четверо нових священників в Українській Провінції Найсвятішого Спасителя

748

16 лютого в монастирській церкві святих апостолів Петра і Павла у Дрогобичі під час Божественної Літургії четверо молодих ченців василіян прийняли пресвітерські свячення. Архиєрейську літургію очолив та здійснив ієрейське рукоположення владика Іриней Білик, ЧСВВ, канонік Папської базиліки Santa Maria Maggiore.

Ієрейські свячення прийняли диякони Терентій Хомишин, ЧСВВ, Тадей Херович, ЧСВВ, Филип Блажкевич, ЧСВВ та Антоній Германович, ЧСВВ, – повідомляє сайт Провінції Найсвятішого Спасителя.

У врочистій проповіді владика Іриней зазначив, що сьогодні, під час страшної війни, у драматичний час нашої історії, у Дрогобичі визначна подія, адже у ювілейний рік мученицької смерті святого Йосафата наша Церква поповнюється чотирма священиками. Сьогодні ми думками і молитвою линемо до наших воїнів, які захищають нашу землю, до всіх поранених, полонених і тих, які постраждали внаслідок війни, а також до всіх братів і сестер, особливо тих, які перебувають в окупації. Він також зауважив, що душпастирі Чину святого Василія Великого жертовно несуть службу у різних куточках нашої держави, особливо у прифронтових монастирях. Архиєрей процитував слова Папи Франциска, який навчає, що в монастирях живуть люди, які стають прикладом для всіх інших, сказавши також, що найбільша жертва для Бога – віддати своє життя для служіння Богові і українському народу, щоб нести світло Євангелія до стражденного нашого народу. Владика Іриней також додав, що у цей день є добра нагода подякувати батькам за виховання своїх синів, та всім наставникам, які багато потрудилися для того, щоб сьогоднішня подія здійснилась.

Святу Літургію із владикою співслужили отці Йоан Школик, ЧСВВ, протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, Веніямин Чернега, ЧСВВ, Провінційний вікарій, Йосиф Кралька, ЧСВВ, радник протоігумена й ігумен монастиря у Дрогобичі, Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій, ігумени та інші священнослужителі з василіянських монастирів, єпархіяльне духовенство.

Наприкінці Божественної літургії о. Протоігумен Йоан Школик подякував владиці за візит та рукоположених для Чину священників та наголосив, що така подія у Дрогобицькому монастирі відбувається вперше після здобуття свободи УГКЦ, у ювілейний рік святого священномученика Йосафата. Звертаючись до нововисвячених священників, о. Протоігумен наголосив, що вони покликані наслідувати Христа у покорі та послуху, як це чинили їх попередники: святий священномученик Йосафат, Блаженні Дрогобицькі мученики Северіян, Яким та Северіян, Слуга Божий Єремія Ломницький та численна плеяда визначних отців Василіян.

Нехай Всемилостивий Господь, за молитвами Пречистої своєї Матері та всіх святих щедро благословить нових священників Василіянського чину на служіння і праці для Церкви та нашого народу.