Голова Сейму Литви подарувала Папі найдавнішу літографію святого Йосафата

361

У понеділок, 13 листопада 2023 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції Голову Сейму Литовської Республіки Вікторію Чміліте-Нільсен. Після аудієнції Голову Сейму та делегацію, що її супроводжувала, прийняв Державний Секретар кардинал П’єтро Паролін.

До делегації входили також Роландас Качінскас, радник голови Сейму з питань зовнішньої політики, та Сіґіта Маслаускайте-Мажилене, посол Литви при Святому Престолі, – повідомляє Vatican News.

Голова Сейму подарувала Папі факсимільну копію найдавнішого відомого образу святого Йосафата, літографії, що зберігається в Бібліотеці ім. Врублевських Литовської академії наук у Вільнюсі. Папа подарував бронзову скульптуру та кілька документів понтифікату, серед яких – Апостольське напоумлення «Laudate Deum» на тему кліматичної кризи та Послання на Всесвітній день миру 2023 року.

Вікторія Чміліте-Нільсен, перебуваючи у Римі та Ватикані, взяла участь у заходах, приурочених до 400-річчя мученицької смерті святого Йосафата. Зокрема, вона відвідала виставку, присвячену Йосафату Кунцевичу, організовану Послом Литви при Святому Престолі в Папському Грироріянському Університеті, а в неділю, 12 листопада, в день літургійного вшанування святого Йосафата, взяла участь у Божественній Літургії, яку в базиліці Святого Петра очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Варто зазначити, що за рішенням литовського парламенту країна відзначила рік святого Йосафата на державному рівні.