Ченці василіяни взяли участь у заупокійних богослужіннях за Папу-емерита Бенедикта XVI

684

31 грудня у Ватикані повідомлено про те, що вислужений Папа Бенедикт XVI переставився до вічності у своїй резиденції у Ватикані. Цього дня у Головному осідку відбулася перша Панахида за упокій його душі.

Наступного дня, після Архиєрейської Божественної Літургії з нагоди свята святого Василія Великого присутні разом помолилися заупокійне богослужіння, яке очолив владика Іриней Білик, ЧСВВ, канонік Папської базиліки Santa Maria Maggiore.

Ввечері цього дня ченці мали нагоду попрощатися з Папою-емеритом в монастирі «Mater Ecclesiae» у Ватикані. Помолившись за душу вислуженого Вселенського Архиєрея, представники римської василіянської спільноти склали співчуття його приватному секретареві Архиєпископу Ґеорґу Ґенсвайну.

Напередодні навечір’я Богоявлення (за григоріанським календарем), 4 січня, разом з духовенством, чернецтвом та вірними Апостольського екзархату Італії Генеральний вікарій Василіянського Чину о. Ілля Броновський, ЧСВВ та намісник Головного осідку о. Даниїл Дербаль, ЧСВВ приєднались до заупокійних богослужінь у Катедральному храмі Екзархату. Божественну Літургію очолив владика Кеннет Новаківський, Єпископ Єпархії Пресвятої Родини із осідком у м. Лондон (Великобританія). Запрошуючи до роздумів про роль Папи Бенедикта XVI в особистому житті та для цілої Церкви, владика Кеннет поділився власними спогадами про нього. Проповідник звернув увагу, що Папа Бенедикт був дуже уважним до потреб Української Греко-католицької Церкви і українського народу. «Для мене це був батько, це була особа, яка знала і розуміла, ким є українці. Він пережив страшні часи під час своєї молодості. Він був близьким співпрацівником святого Івана Павла ІІ. Йому не потрібно було пояснювати, хто такі українці. Будучи семінаристом, він жив поряд з нашим священником – о. Павлом Когутом», – цитує слова Архиєрея сайт Апостольського екзархату.

Наступного дня, 5 січня троє ченців Головного осідку Чину єднались у молитві за упокій душі вислуженого Вселенського Архиєрея під час похоронних богослужінь на площі святого Петра у Ватикані, які очолив Папа Франциск у співслужінні з 130 кардиналами, 400 єпископами і 3700 священиками. «Немов євангельські жінки при гробі, ми прибули сюди з пахощами вдячності та єлеєм надії, щоби ще раз виявити йому любов, яка не втрачається; хочемо зробити це з тим же помазанням, з тією ж мудрістю, делікатністю та посвяченням, якими він зумів обдаровувати нас протягом свого життя. Хочемо сказати разом: “Отче, в Твої руки віддаємо його духа”. Бенедикте, вірний дружбо Нареченого, нехай же твоя радість буде досконалою, коли остаточно й навіки почуєш Його голос!», – сказав Святіший Отець Франциск наприкінці проповіді з нагоди похорону свого попередника.

Після Святої Меси труну з папою-емеритом Бенедиктом XVI перенесли до крипти базиліки святого Петра для поховання. Супроводжували процесію траурний передзвін, оплески учасників богослужіння та спонтанні вигуки вдячності вислуженому Папі Бенедикту.

Сумуємо разом зі всією Церквою, але водночас дякуємо Богові за теологічну спадщину Папи Бенедикта XVI та його жертовне служіння й молитву за Божий люд, надіючись, що він успадкує вічне життя у Небесному Царстві.