У Римі розпочалась Генеральна капітула Василіянського Чину Святого Йосафата

824

Урочистою Божественною Літургією в Базиліці святого Петра у Ватикані, у понеділок, 2 вересня 2024 р. Б., розпочалась XV Римська Генеральна капітула Василіянського Чину Святого Йосафата.

Божественну Літургію на гробі святого Йосафата очолив отець Протоархимандрит Роберт Лисейко, ЧСВВ у співслужінні з Головною Управою Василіянського Чину Святого Йосафата та учасниками Генеральної капітули, які представляють Делегатуру й десять Провінцій європейського континенту, а також країни Північної й Південної Америки. Богослужіння звеличили своїм співом черниці Чину святого Василія Великого та Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

У проповіді о. Протоархимандрит зазначив, що любов один до одного за прикладом Христа є гаслом василіянської спільноти, щоб вона відображала безкорисливу братню любов, присутню в житті перших християн «і яка так легко затрачається в пізніші часи». «Спільнота василіян була покликана, щоб бути зразком справжнього, автентичного християнського життя, та через приклад свого життя потягати до такої ревності інших людей, які чули та приймали науку Ісуса Христа», – сказав проповідник.

Говорячи про євангельські ради, Генеральний настоятель зауважив, що таке життя у відречення й посвяті спрямоване на те, щоб саме Бог був центром й метою життя. «Господь покликав нас Собі на служіння, на яке ми добровільно погодилися і прийняли, щоб шукати, сповняти Божу волю та бути для багатьох людей видимими знаками справжнього християнського життя у братній любові», – зазначив о. Роберт. За його словами, приклад чернечого життя виявляється насамперед у взаємній братній любові, яка є зовнішнім виявом любові до Бога.

На завершення о. Протоархимандрит роздумати наскільки кожен чернець прагне бути Христовим учнем, який проповідує Євангелія та живе братньою безкорисливою любов’ю, щоб бути видимим знаком того, що життя згідно з навчанням Ісуса Христа є можливим.

Варто зазначити, що перший день Генеральної капітули є Днем духовної віднови, яка цьогоріч присвячена митрополиту Йосифу Велямину Рутському – першому Генеральному настоятелю Чину та активному церковному діячеві, який провів ґрунтовну реформу монашого життя в Київській митрополії.