У Римі презентували Ювілейний збірник, присвячений святому Йосафату

267

У середу, 16 жовтня 2024 р. Б. в Папському Григоріанському університеті відбулось представлення академічного видання «Святий Йосафат Кунцевич: документи і дослідження (до 400-ліття мученицької смерті)». Презентація відбулася в рамках Міжнародної конференції про митрополита Йосифа Велямина Рутського.

До появи доробку, виданого з благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука, долучилися, зокрема, кілька структурних підрозділів Українського Католицького університету та Провінція Найсвятішого Спасителя в Україні Василіянського Чину св. Йосафата.

Участь в презентації взяли особи, які залишили свій вклад на сторінках наукового видання у якості упорядників, авторів чи перекладачів: д-р Іван Альмес, професор Олександр Пронкевич та сестра Атанасія Сметаняк.

Як зазначається на сторінках нового видання, Збірник зосереджує увагу на діячах, механізмах та наративах, які творили культ Полоцького архиєпископа Йосафата в перші десятиліття після його мученицької смерті. Рецепція культу представлена на прикладі «іспанської історії» завдяки публікації «Прологу» Міґеля Переса з мадридського видання 1684 р.

В основі – критичне видання тексту «Житія» Йосафата Кунцевича авторства Якова Суші, опубліковане в Римі у 1665 році, вперше перекладено сучасною українською мовою. Видання містить полемічний твір «О фальшованю писем словенских» Йосафата Кунцевича, написаного у Вільнюсі. Крім того, опубліковано мовою оригіналу та український переклад «Панегірика» 1625 р., який Лев Кревза виголосив під час похорону святого Йосафата. На підставі публікації актових документів Вітебського земського суду (1625-1636) проаналізовано також стратегії поведінки і наслідки трагедії – вбивства Полоцького архиєпископа у 1623 р., для її учасників, жителів Вітебська і всього міста загалом.

Як стверджують видавці, повний тираж Збірника стане доступним широкому загалу впродовж місяця та з’явиться у видавництві УКУ. Презентований доробок стане черговим – 33 томом видавничої серії «Київське християнство».