У Литві та Польщі молитовно відзначили 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата

621

У двох місцях, пов’язаних зі святим священномучеником Йосафатом в день його літургійного спомину урочисто відзначили 400-ліття від його мученицької смерті. Йдеться, зокрема, за Вільнюс (Литва), у якому він розпочав своє монаше служіння та Біла Підляська (Польща), де протягом 210 років перебували його нетлінні мощі.

Паломники, що прибули в неділю, 12 листопада до василіянської монастирської церкви святої Трійці у Вільнюсі, взяли участь у Божественні Літургії, яку очолив владика Аркадій Трохановський, Ольштинсько-Ґданський єпарх УГКЦ у співслужінні священників єпархії, пресвітерів, що прибули на свято та отців василіян Вільнюського монастиря. Про це йдеться на сайті Ольштинсько-Ґданської єпархії.

У проповіді до вірних, які, долаючи сотні кілометрів, прибули до Вільнюса, владика Аркадій зазначив, що святий Йосафат був вірний своїй Церкві. На його думку, цей актуальний приклад спонукає християн до постійного чування у молитві серед непростих сучасних обставинах, щоб зберегти віру. Зокрема, «війна ставить перед нами різні запитання. Сьогодні всім нам потрібно душевного лікування. Потрібно зрозуміти, що Бог є з нами і що дає нам силу перемогти зло. Блаженніший Святослав сказав: “Ми, як християни, віримо, що є смерть, але є також воскресіння, є життя вічне. Так як помер Христос, так Він і воскрес. Це християнська перспектива. І в цьому шукаймо для себе надії. Сьогодні є жертва але буде і перемога”», – наголосив проповідник.

У молитовних заходах єдналися паломники, які прибули до Вільнюса із Польщі, Литви, Литви, Естонії та України.

Цього дня також у Польщі духовенство та вірні зібралися в римо-католицькій парафії Різдва Пресвятої Богородиці в Білій Підляській, щоб вшанувати пам’ять святого Йосафата. На початку Богослужіння парох храму о. Мар’ян Данилюк пригадав, що переслідуваним за віру греко-католикам важко було б вистояти, якби вони не мали поруч свого святого мученика. «Тут, на Підляшші, ніхто не зрадив Церкву, всі вистояли. Вони воліли, як і їхній святий Йосафат, віддати своє життя, втратити майно, піти до в’язниць, ніж втратити Церкву і зректися святої католицької віри та єдності з Папою», – зазначив душпастир.

Про особливості святкувань повідомляє сайт Синоду УГКЦ, з посиланням на видання «Підляшшя-24».

Євхаристійне богослужіння очолив архиєпископ Люблінський владика Станіслав Будзік. Проповідь виголосив архиєпископ Євген Попович, митрополит Перемишльсько-Варшавський Української Греко-Католицької Церкви. У Службі Божій також взяли участь численні священники на чолі з єпископом Казімєжем Гурдою з Седльця та єпископом Ґжеґожем Суходольським. До Білої Підляської прибули і єпископ Дрогочинський Петро Савчук, єпископи-емерити Генрик Томасік (Радомська дієцезія) та Антоній Дідич (Дрогочинська дієцезія). У спільній молитві також взяв участь апостольський адміністратор візантійського обряду в Білорусі архимандрит Сергій Гаєк. На церемонії в церкві Різдва Пресвятої Богородиці були присутні представники державних, парламентських і місцевих органів влади. Окрім парафіян та гостей, були присутні паломники з парафій Святого Йосафата в Сєдльцевській дієцезії: Корчувка та Ґенсь.

У своїй проповіді архиєпископ Євген Попович звернувся до життя і мученицької смерті святого Йосафата. «Він був ревним монахом, жив Літургією, яка давала йому мудрість, робила його пильним і живила надією на спасіння, – зазначив архиєрей. – Те, що сталося рівно 400 років тому, було багато в чому трагедією. Загинула людина. Християнин став мучеником, прийнявши смерть від рук християн. Русь вбивала Русь, це був час, коли Русь нищила Русь».

Читайте також: Ювілейні моління у Папській базиліці святого Петра у Ватикані

Далі архиєпископ вказав, що контекстом для сьогоднішнього святкування є трагічні події в Україні, які тривають з 2014 року і особливо з 24 лютого 2022 року. Незабаром, 23 січня наступного року, ми відзначатимемо 150-ту річницю мученицької смерті блаженного Вінкентія Левонюка та 12-ти його товаришів. «Пратулинські мученики загинули за те, що відмовилися зректися віри, віри, яку сповідували у своїй східній церковній традиції», — зазначив першоєрарх.

«На 627-й день за східним кордоном Польщі Росія продовжує те, що робила в Пратулині та в десятках інших місць на Підляшші в 1870-х роках, а від 1945 року на землях Східної Галичини, включених до складу Радянського Союзу — вбиває всіх, хто не хоче стати рабами оновленої імперії, знищує все, що свідчить про культурну і духовну відмінність», — підкреслив архиєпископ Євген Попович.

Читайте також: Моління у рідному місті святого Йосафата

На завершення Літургії єпископ Седлецької дієцезії уклав акт посвяти Седлецької дієцезії святому Йосафату. «Подай нам свою допомогу, щоб ми могли твердо відкинути все, що загрожує правдивому добру нашої душі і тіла. Даруй нам благодать міцної віри, щоб вона, як духовна сіль, ніколи не втрачала свого смаку при зіткненні з безбожними ідеологіями», — зазначив єпископ Казімєж Ґурда.

Після Євхаристійного богослужіння всі зібралися на частування, яке приготували парафіяни.

Варто зазначити, що раніше в актовій залі Повітового управління відбулася вистава «Пастир єдності», підготовлена вчителями, учнями та батьками Початкової школи громади імені Генрика Сенкевича в Сельчику.