У Вільнюському університеті відкрилася експозиція, присвячена святому Йосафату

704

У четвер, 12 жовтня 2023 р. Б., у Вільнюському університеті відкрилась виставка, присвячена святому священномученику Йосафату. Партнери виставки: Національна бібліотека Литви Мартинаса Мажвидаса та Врублевська бібліотека Литовської академії наук. Це третя експозиція у цьому литовському місті, яка відображає постать та історичний контекст життя й діяльності цього священномученика Католицької Церкви в Ювілейний рік 400-ліття його мученицької смерті.

На відкритті виставки у бібліотеці Вільнюського університеті виступили шановні представники університету, дослідники в галузі екуменізму, а також співтворці даної події. Серед слухачів – Протоархимандрит Василіянського Чину святого Йосафата о. Роберт Лисейко, ЧСВВ, члени Головної Управи, Протоігумени Польської та двох Українських провінцій, настоятель Вільнюського монастиря та ієромонахи василіяни.

Звертаючись до присутніх, о. Протоархимандрит подякував організаторам експозиції, зазначивши, що святий Йосафат своєю любов’ю до ближнього та свідченням Христа об’єднує Литву та Україну. У контексті триваючої війни в Україні, Генеральний настоятель також висловив вдячність литовському народу за прийняття українських біженців. «Солідарність та єдність між народами – це частина чуда, яке здійснив святий священномученик Йосафат», – зазначив він. Ба більше, святий Йосафат є тим, які в особливий спосіб об’єднує чотири народи – український, литовський, білоруський та польський. «Ми є сильними і об’єднаними тоді, коли стоїмо та стороні добра та правди», – підсумував о. Роберт.

Однією з особливостей експозиції стало представлення чернечого одягу та мантії святого Йосафата, які були реконструйовані зусиллями, зокрема, Томаса Антропікаса, студента другого курсу навчального програми «Історія культури та антропологія» історичного факультету Вільнюського університету. Під час презентації виступила українка Алла Черес, яка завдяки мелодійному співу та грі на бандурі презентувала твори: «Гамерицький край», «Україна», авторства Т. Петриненка, та «Два кольори».

На виставці представлені документи, що репрезентують, зокрема, почитання святого Йосафата у Великому Князівстві Литовському, колекцію його автентичних документів та інші видання, пов’язані з друкарнею при Віленському монастирі та Чином святого Василія Великого.

Нещодавно в арт-просторі Вільнюса відкрилася ще одна цікава виставка асоціації художників Литви. Її особливістю стали оригінальні зображення святого Йосафата, які були відтворені членами асоціації з урахуванням життєвих подій Архиєпископа Полоцького. Ці твори репрезентують поєднання талантів, креативності та реалістичності втіленого художнього замислу.