Києвохристиянські читання: у Вільнюсі тривають заходи з нагоди Ювілею святого Йосафата

516

У столиці Литви тривають «Києвохристиянські читання у Вільнюсі», організовані Музеєм церковної спадщини «Bažnytinio paveldo muziejus», які є частиною заходів, пов’язаних із відзначенням 700-ліття міста Вільнюса та 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата Кунцевича.

Після проголошення Сеймом Литовської Республіки 2023 рік – роком святого Йосафата, Музей церковної спадщини Вільнюської архидієцезії організував цикл заходів «Києвохристиянські читання у Вільнюсі». Публічні лекції розпочалися у жовтні 2022 р. та триватимуть до грудня 2023 р., – повідомляє сайт УКУ.

Такі семінари дозволять познайомитися з особою святого Йосафата Кунцевича, його добою, історичними та культурними зв’язками між Україною та Литвою. У циклі заходів – лекції науковців, дискусії з питань церковної унії та культурної спадщини греко-католиків, екскурсії до Вільнюського катедрального собору. Детальніша програма за посиланням.

У контексті даних семінарів 7 грудня 2022 р. з публічною лекцію на тему «Reception of the Florentine Union in the metropolitanate of Kyiv 1439-1501» виступив о. Назарій Заторський, який є автором монографії «“Послання Мисаїла до папи Сикста IV” 1476 року: реконструкція архетипу» (Львів, 2018; серія «Київське християнство», т. 15).

Крім того, 25 січня 2023 р. доповідь виголосив д-р Іван Альмес, старший викладач кафедри історії та співкоординатор програми «Київське християнство». У своїй презентації лектор розповів про реформи монашества Київської митрополії ранньомодерного часу. Відеозапис лекції за посиланням.