Лист учасників Генеральної капітули до співбратів в Україні та до всього українського народу

188

ЛИСТ УЧАСНИКІВ XV РИМСЬКОЇ ГЕНЕРАЛЬНОЇ КАПІТУЛИ ВАСИЛІЯНСЬКОГО ЧИНУ СВЯТОГО ЙОСАФАТА ДО СПІВБРАТІВ, ЯКІ СЛУЖАТЬ В УКРАЇНІ, ТА ДО ВСЬОГО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ, ЯКИЙ ВЖЕ ТРЕТІЙ РІК НЕСЕ ТЯГАР ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ

Ми, отці та брати Василіянського Чину Святого Йосафата, які зібралися у Римі на свою чергову Генеральну капітулу, з жалем констатуємо той факт, що вже вдруге ця зустріч представників Чину, члени якого служать у тринадцятьох країнах світу на трьох континентах, відбувається у той час, коли народ України протистоїть повномасштабному вторгненню російського агресора. Також і в ці дні, коли ми обговорюємо напрямні для діяльності наших спільнот, надходять трагічні повідомлення про жорстокі та масовані обстріли й бомбардування українських міст, що спричиняють численні жертви й руйнування.

Тому запевняємо всіх співбратів, які служать в Україні, та весь український народ у своїй солідарності й духовній близькості. Єднаємось також з усіма тими, хто вимушено покинув територію країни, та з усією спільнотою діаспори, розсіяною у світі.

Війна, що триває, у різний спосіб торкнулася кожного василіянина. Серед учасників наших нарад є ті, хто прибули безпосередньо з України, даючи свідчення про тих, хто здійснює своє служіння в обставинах, позначених війною. Складаємо подяку усім співбратам, які в різний спосіб докладають зусилля, щоб загоювати рани народу, дбаючи про його духовні та матеріальні потреби, зокрема, підтримуючи тих, хто втратив усе, а також здійснюючи, не позбавлене ризиків, волонтерське служіння. З побажанням втіхи Небесного Отця висловлюємо співчуття тим, хто втратив своїх рідних й друзів та поділяємо тривоги тих, хто хвилюється за близьких, які перебувають у зоні бойових дій.

Представники української діаспори в різних країнах, де присутній наш Чин, не лише хвилюються за родичів і друзів, яких мають в Україні, але активно допомагають тим, хто рятуючись від жахіть війни, прибув до їхніх країн у пошуках притулку або ж на лікування після отриманих поранень, а також збираючи та організовуючи різнорідну допомогу, включно з урахуванням потреб госпіталів і військових, які мужньо стали на захист своїх ближніх. Між нами є також представники народів сусідніх з Україною країн, які не тільки відкрили свої домівки для біженців, але й допомагають українському народові всебічною допомогою. Усім спільнотам, залученим в цю діяльність – наша щира подяка.

Солідаризуючись із закликами Папи Франциска та ієрархів тих Церков свого права, в яких служать наші ченці, молимося та заохочуємо молитися за тих, хто страждає від наслідків цієї війни. Молитися за те, щоб якнайшвидше припинилася ця, сповнена насильства, агресія, і щоб запанував стабільний, справедливий мир. Заносимо ці молитви через заступництво небесних опікунів, між якими – святий священномученик Йосафат та блаженні новомученики ХХ століття.

Щирі благання ми скеровуємо в особливий спосіб до небесної Заступниці – Божої й нашої небесної Матері, Яка прославилася в чудотворних іконах у численних монастирських храмах.

Рим, 8 вересня 2024 року Божого, Празник Різдва Пресвятої Богородиці