Вийшла друком книжка про духовність святого священномученика Йосафата

479

Нещодавно у видавництві Вільнюської семінарії св. Йосифа (Литва) вийшла друком книга під назвою «Духовність св. Йосафата Кунцевича на основі документів беатифікаційного процесу» авторства о. Терентія Тертули, ЧСВВ. Видання, яке з’явилось литовською мовою, стало ще одним вкладом для пізнання постаті святого Католицької Церкви, який своїм життям пов’язаний із чотирма народами Європи.

Як зазначає автор книги, святий Йосафат Кунцевич – особа доленосна і визначальна не лише для Василіянського Чину та Української Греко-Католицької Церкви, але і для значно ширшого соціо-культурного простору, в якому співіснували представники різних народів і конфесій. Проте, з огляду на різні чинники і обставини, впродовж історії, розуміння його постаті – включно з розумінням його духовності – зазнало різноманітних внутрішніх та зовнішніх нашарувань та змін. Цей факт спонукав звернути увагу на найбільш давні та авторитетні джерела, а саме – на свідчення сучасників святого, які брали участь у першому (1628 р.) та другому (1637 р.) Полоцькому процесі.

На основі цих автентичних беатифікаційних документів, а також завдяки аналізу додаткового контекстуального матеріалу, виокремлені та представлені головні риси духовного профілю святого Йосафата та чинники, які спричинились до його формування.

Передмову до книги написав литовський історик Даріус Баронас, знавець епохи Йосафата Кунцевича. У свою чергу, вступне душпастирське слово написав Блаженніший Святослав Шевчук, Отець і Глава УГКЦ.

Як зазначає Предстоятель, святість Йосафата Кунцевича, яка є багатогранною, формувалася і здійснювалася на просторових, еклезіальних та культурних перехрестях. «Він – один з головних ініціаторів та натхненників ідеї відновлення чернечого життя Київської унійної митрополії, ревний молільник і смиренний аскет, взірцевий душпастир і невтомний проповідник, батько сиріт і вбогих, учасник змагань за втілення в життя бажань Спасителя «щоб всі були одно» (Ів. 17,21). У кожному з цих вимірів, – пише Блаженніший Святослав, – він віддавався вповні та служив із цілковитою посвятою, а в кінці засвідчив свою вірність Христові в найвищий і найдосконаліший спосіб – героїчною мученицькою смертю».

Як зауважує Глава УГКЦ, у феномені святості Йосафата Кунцевича простежується те, що вона є глибоко вкорінена у святості Бога, Який покликав, провадив та підтримував своєю турботливою рукою, надихав до нових звершень і духовного зростання, додавав йому сили і мужності, а опісля прославив його численними чудами та нетлінністю тіла.

Блаженніший Святослав зазначає, що святий Йосафат продовжує бути дієвим інструментом благодаті в Божих руках, а тому може допомогти вистояти нам «в час важких і драматичних потрясінь сьогодення, скріплюючи своїм прикладом нашу довіру до Бога, завжди вірного своїм обітницям».

На завершення він висловлює своє сподівання, що це видання, яке виходить у світ уже після завершення Ювілейного року 400-ліття мученицької смерті святого, стане пророчим і започаткує добру традицію майбутніх систематичних досліджень, присвячених постаті святого Йосафата Кунцевича.