У львівській архиєпархії УГКЦ тривають заходи, присвячені вшануванню пам’яті св. Йосафата

640

З нагоди ювілейного року 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата, зокрема, в Львівській архиєпархії УГКЦ тривають різноманітні події, які розпочались 9 квітня у Львівській національній філармонії ім. М. Скорика. Серед них – молитовне вшанування святого Йосафата у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла міста Львова.

Молитовне вшанування, яке відбулось 4 липня 2023 р. Б., розпочалося Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Архиєпископ і митрополит Львівський Високопреосвященніший Владика Ігор у співслужінні з Протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоаном Школиком, ЧСВВ, головою Центру Військового Капеланства Львівської Архиєпархії УГКЦ та адміністратором храму о. Тарасом Михальчуком, ректором Василіянського інституту о. Пантелеймоном Трофімовим, ЧСВВ, ієромонахами та пресвітерами Архиєпархії.

У своїй проповіді Владика Ігор зосередив увагу на уривку з Євангелія від євангелиста Матея, у якому розповідається про зцілення біснуватого чоловіка.

«Не всі люди любили Ісуса, хоч і ходили за Ним. Фарисеї посилали до Ісуса Христа певних осіб, щоб Його спокушати. Вони і самі приходили слухати Його повчання, шукаючи приводу, щоб звинуватити Його. Вороги знали про духовну силу Господа. Вони були свідомі того, що Він лікує словом, виганяє злих духів, звершує різні чуда. Тому вчинили змову і постановили вбити Його. Ісус, до певної міри, скривався, не виявляв себе, але продовжував діяти більш обережно. Господь не хотів протистояти фарисеям», – зазначив митрополит Ігор.

За словами владики Ігоря Господь не хотів, щоб у Ньому вбачали політичного лідера, але слугу Господнього, який сумлінно виконує волю Бога. Він підкреслив, що Ісус був свідомий того, що книжники, садукеї і фарисеї постійно переслідували Його. Проте, Христос продовжував навчати і говорити про Царство Боже.

Після завершення Літургії о. Тарас подякував присутнім за молитву та запросив приглянутись до постаті святого священномученика Йосафата, запросивши до перегляду фотовиставки, присвяченій його життю та помолитися перед його мощами, які знаходитимуться кілька днів у храмі.

Відтак відбулася духовно-мистецька програма «Апостол Єдности» за участі солістів, хору та оркестру Заслуженої академічної капели України «Трембіта», які мали нагоду представити свій проект на кількох заходах, присвячених вшануванню пам’яті святого священномученика Йосафата.

На початку духовно-мистецького вечора до присутніх звернувся священник Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла отець Андрій Сіданич. «Святий Йосафат Кунцевич своїм прикладом надихає нас жити та творити для нашої Церкви і робити все можливе для перемоги України», – зазначив священник.

Духовно-мистецька програма “Апотол єдності” у катедральному соборі Пресвятої Трійці в Дрогобичі

*

Упродовж духовно-мистецького заходу лунали такі музичні твори:

– «Ірмологіон». О.Козаренко

– «Триптих». О.Козаренко

– «Молитва». Г.Гаврилець

– Концерт 3 «Господи силою Твоєю». Д. Бортнянський

– «Палладіо». К. Дженкінс

– «Плотію заснув». Чоловіча група капели

– Поминальна молитва «Pie Jesu»

– «Благослови, душе моя, Господа»

– «Молитва за народ». В.Квасневський.//«Оранта» Г. Гаврилець

За матеріалами: kapelanstvo.info