У Сеймі Литви відбулася презентація книги про ченців василіян

516

13 червня у Сеймі Литовської Республіки відбулася презентація книги (наукового двомовного дослідження) Алдони Васіляускєне «ЛИТВА – УКРАЇНА: релігія, наука, культура в діяльності Вільнюських ченців василіян».

Організатор заходу – депутат Сейму Rima Baškienė. У цій події також узяв участь ігумен Вільнюського василіянського монастиря о. Миколай Козелківський, ЧСВВ із місцевими ієромонахами о. Миколаєм Микосовським, ЧСВВ і о. Тадеєм Годованцем, ЧСВВ. Завітав і о. Янкунас Гедемінас ЧБМ, доктор теології Університету Вітаутаса Великого, душпастир Собору Успіння Пресвятої Богородиці м. Крекенава.

Отець Миколай Козелківський подякував литовцям за допомогу українцям у час війни і членам Сейму, що проголосили цей рік роком Йосафата. Настоятель запропонував більше про нього дізнатися, запросивши усіх до василіянського храму Святої Трійці у Вільнюсі. Після презентації всі охочі мали екскурсію по Сеймі і солодкий стіл.

Д-р Алдона Васіляускєне – президент Асоціації литовських, українських істориків, професорка історичник наук, невтомна дослідниця Василіянського Чину св. Йосафата та україністики як такої.

Як відомо, 2023-й рік у Литовській Республіці особливий: окрім того, що Вільнюс святкує своє 700-річчя, Сейм країни на прохання Української греко-католицької Церкви, Василіянського Чину в Литві, Громади українців м. Вільнюса та багатьох інших культурних і політичних діячів проголосив його також роком св. Йосафата з нагоди 400-ліття від дня його мученицької смерті. Він є автентичним апостолом єдності різних країн.

Єдина офіційно зареєстрована українська церква є у Вільнюсі, де знаходиться монастир святого Йосафата. Отці василіяни служать також в інших великих містах дружньої країни: Каунасі, Клайпеді та Паневежесі, підтримуючи в особливий спосіб духовно біженців із України.

Повідомив о. Миколай Микосовський, ЧСВВ