У Румунії відбулася щорічна проща до Молішетського василіянського монастиря

206

30 червня 2024 року Божого у василіянському монастирі Зіслання Святого Духа в Молішеті (Румунія) зібралися численні вірні й духовенство з нагоди традиційного паломництва до цього місця у неділю Всіх Святих.

Перша проща до Молішетського монастиря відбулася в 1992 році, в рік освячення монастирського храму. Відтоді кожного року до цього місця в підніжжі Тіблешських гір на півночі Румунії прибувають прочани. Цьогоріч, з усіх присутніх паломників, понад 500 осіб приступили до Святої Тайни Євхаристії.

Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Клаудіу-Лучіан Поп, єпископ Клуж-Ґерли Румунської Греко-Католицької Церкви у співслужінні з Протоархимандритом Василіянського Чину св. Йосафата о. Робертом Лисейком, ЧСВВ, Протоігуменом Провінції в Румунії о. Іваном Альбу, ЧСВВ, ігуменом Молішетського монастиря о. Домініком Гужею, ЧСВВ, ієромонахами та священниками з прилеглих околиць. Під час Богослужіння

Окрім вірних та багатьох паломників, у молитві єдналися богопосвячені особи. Зокрема, на святі були присутніми Сестри Чину св. Василія Великого на чолі з Генеральною настоятелькою мати Марчелою Рункан, ЧСВВ та черниці Згромадження Сестер Матері Божої з Генеральною настоятелькою сестрою Теодоріною Бірток, CMD. У святкуваннях взяли участь також Префект повіту Бістриця-Несеуд, мер громади Тирлішуа та інші представники влади цього історичного трансільванського краю в Румунії.

Після Літургії зі словами вдячності звернувся, зокрема, о. Протоархимандрит Василіянського Чину, який роздумував над дією Святого Духа. За його словами, прийняти дари Святого Духа і принести належні плоди означає бути відкритим на Божу волю, щоб виконувати Божі діла, одним з яких є виконання доручення, даного апостолам: «Ідіть же по всьому світу та проповідуйте Євангелію» (Мр. 16, 15). І сьогодні Господь повторює свою заповідь, яка стосується в особливий спосіб молоді, яку Він кличе до богопосвяченого життя та священичого служіння.

«Я звертаюся передовсім до молоді, яка сьогодні прийшла до цього святого місця, щоб помолитися, будучи активними членами Церкви: майте завжди відкриті серця, які дозволяють нам чути голос Бога, Який кличе нас до служіння в різний спосіб Йому та Його Церкві. Майте відвагу відповісти Богові «так», якщо Він кличе вас до богопосвяченого чи священичого життя, до цього конкретного служіння Божому людові, йдучи і проповідуючи Євангеліє», – звернувся о. Роберт.

На його думку, покликання до богопосвяченого життя – це великий дар для Церкви, без якого її житя було б надто бідним. «Прийдіть і подивіться, не бійтеся стати тими, кого Господь посилає проповідувати Його Євангеліє. Нехай дари Святого Духа, які ви отримали, зростають і приносять плід у служінні всій Церкві», – сказав на завершення Генеральний настоятель.

Світлини: Eparhia de Cluj-Gherla