У Гошівському монастирі відбулися збори настоятелів Провінції Найсвятішого Спасителя

194

27 червня 2024 року Божого в Гошівському василіянському монастирі Преображення Господнього відбулися збори настоятелів монастирів та резиденцій Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

Божественну Літургію, яку отці настоятелі відслужили спільно у монастирському храмі, очолив о. Йосиф Кралька, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя. У проповіді він наголосив на розумінні Таїнства Пресвятої Євхаристії, через яку сам Христос дає себе розламати, щоб поділитися своїм Тілом і Кров’ю, а разом із тим своєю безмежною благодаттю на вічне життя. Василіяни, які посвятили своє життя служінню Христу Господу, покликані не затримувати дарів Божих ласк для себе, вони теж мають ділитися дарами, головно через уділення святих Тайн народові.

Після Служби Божої отці відправили панахиду за упокій о. Терентія Довганюка, ЧСВВ, вислуженого настоятеля монастиря у Володимирі та довголітнього провідника Апостольства Молитви, який упокоївся в Господі зранку, 27 червня, – повідомляється на сайті Провінції.

Після обіду розпочалися робочі зустрічі. Насамперед о. Протоігумен поінформував отців настоятелів про останні рішення Провінційної Управи, нові призначення та переведення. Також темою обговорень стала мобілізація в Україні та розпорядження о. Протоархимандрита щодо деяких аспектів життєдіяльності монастирів у Василіянському Чині святого Йосафата.

О. Йосафат Попович, ЧСВВ провів лекцію на тему «Канонічні аспекти душпастирства. Правовий статус Пароха і Парафіяльного Сотрудника». Лектор звернув увагу на зобов’язання Чину і настоятелів перед Церквою та місцевим єпископом щодо проводу парафії, призначення та звільнення з уряду пароха чи сотрудника, а також про їх повноваження згідно із канонічним правом Церкви.

О. Сергій Крутовський, ЧСВВ представив лекцію на тему «Правовий статус Настоятеля і Економа Чернечого осідку», в якій наголосив на необхідності плекання духа довір’я, що теж досягається відкритістю у матеріальних справах. За його словами, Настоятель та Економ у монастирі доповнюють служіння одне одного, створюють атмосферу відкритості, а також спонукають розумну ініціативу ченців та співпрацівників у монастирі.

Магістр новиків о. Роман Мельник, ЧСВВ представив тему душпастирства покликань. Як зазначив о. Роман, усі ченці зобов’язані дбати про покликання до чернечого життя, тому кожний монастир повинен провадити діяльність, яка спонукатиме кандидатів до прийняття рішення посвяти себе Богові, а також необхідно дбати про участь у загальних душпастирських заходах щодо покликань, які організовують керівництво новіціяту, або інші відповідні структури Провінції чи Чину.