У Варшавському василіянському монастирі презентували кілька ґрунтовних історичних видань

413

25 травня 2024 року Божого у Варшавському монастирі Отців Василіян відбулася небуденна подія – презентація «Христинопільського апостола» та «Галицько-Волинського Євангелія ХІІ століття», які видало видавництво «Горобець» з Києва, а також «Каталогу кириличних друків ХІХ-ХХ століть в збірці бібліотеки ОО. Василіян у Варшаві», який видало василіянське видавництво «Василіада» у Варшаві.

Вищезгадані видання презентували: п. Ганна Горобець, директорка видавництва «Горобець» та бр. Роман Лепак, ЧСВВ, упорядник Каталогу. Модератором презентації був проф. Юрій Ясиновський, директор інституту церковної музики та професор Українського католицького університету.

Каталог кириличних друків є важливим внеском у вивчення як василіянських книгозбірень, так і кириличних стародруків загалом. Видання стане корисним, зокрема, для науковців, які вивчають історію Василіянського Чину та його культурно-мистецьку й освітню діяльність.

«Христинопільський апостол», який з’явився на теренах середньовічної України (ХІІ ст.), є найдавнішим і найповнішим перекладом послідовно викладених Діянь і Послань апостолів церковнослов’янською мовою та їх паралельного коментування екзегетами й Отцями Церкви ІІІ–ХІ ст. (Йоана Золотоустого, Екуменія Трикського, Теофілакта Болгарського та ін.). Факсимільне видання та кодикологічне дослідження Христинопільського апостола опубліковане видавництвом «Горобець» у межах проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

Презентоване «Галицько-Волинське Євангелія ХІІ століття» є першим факсимільним виданням пам’ятки української писемності, яка зберігається у фондовій колекції російської Державної Третьяковської галереї (К-5348). Наукова частина видання містить історіографічне, мовно-орфографічне та мистецьке дослідження рукопису.

На початку презентації з вітальним словом звернувся ієромонах Ігор Гарасим ЧСВВ, Протоігумен Провінції Покрови Пресвятої Богородиці у Польщі.

Серед гостей, які були присутні на цій події були: проф. Йонна Ґетка з Варшавського Університету; др. Ольга Ткачук з Національного інституту імені Оссолінських (Ossolineum), що у Вроцлаві; проф. о. Ярослав Москалик з Познанського університету; проф. Юрій Остапчук з Християнської богословської академії у Варшаві; др. Радослав Добровольський, бурмістр міста Супрасль. Крім того, за допомогою сервісам відоеозв’язку участь у презентації взяв ієромонах Методій Станіслав Волощенко, архимандрит із патріархії Вселенського Константинопільського патріарха, який опрацьовував Христинопільський апостол, а також видав каталог “Кириличні стародруки у фондах бібліотеки Отців Василіян при Свято-Онуфріївському монастирі у Львові XVI–XIХ століть”.

Після презентацій вищезгаданих видань запрошені гості в теплій атмосфері поділилися своїми своїми враженнями й спостереженнями.

За матеріалами: bazylianie.pl