Плоди посвяти Богові: свято складення монаших обітів у двох провінціях України

66

Свято Преображення Господнього є знаменним для ченців-василіян в Україні, адже цей день щороку стає вираженням ще ближчої посвяти Богові у монашому стані. Цьогоріч це втілилось у складенні перших та вічних монаших обітів ченцями Провінцій святого Миколая та Найсвятішого Спасителя.

Зокрема, у свято Преображення, 6 серпня 2024 р., двоє молодих ченців, бр. Бенедикт Мигович ЧСВВ та бр. Дам’ян Лемак ЧСВВ, сказали Богові своє перше «Так», склавши свої перші монаші обіти у Василіянському Чині св. Йосафата.

Брати-новики Провінції Святого Миколая, які завершили новіціятську пробу в Боронявському монастирі, обітували Богові свої перші монаші обіти склавши їх на руки о. Франціска Онисько ЧСВВ, Протоігумена Провінції.

Цього дня своє «Так» Богові сказали також двоє інших братів, членів Провінції Найсвятішого Спасителя – Ілля Волошин, ЧСВВ та Михаїл Гошовський, ЧСВВ, які у Крехівському монастирі склали довічну чернечу професію. Ця знаменна для обох братів подія відбулася під час урочистої Божественної Літургії, яку очолив отець ігумен Володимир Маланюк, ЧСВВ, а прийняв чин довічної професії від імені отця Протоархимандрита та виголосив проповідь отець Роман Мельник, ЧСВВ, магістр новіціяту.

Під час проповіді о. Роман зауважив, що, зазвичай, люди йдуть у гори тому, що хочуть досягти вершини й побачити, як змінився краєвид навколо. Такою «вершиною з краєвидами» для Петра, Якова та Івана було Преображення Ісуса Христа. Розпочинаючи рух на гору, важливо біля підніжжя залишити все зайве, все житейське, і довірити себе провіднику – Учителю.

Святу Літургію своїм співом прикрасив хор під керівництвом отця Василя Мендруня, ЧСВВ. Після Літургії отець ігумен Володимир подякував усім причетним до формування віри братів, які склали довічні обіти, та військовим, котрі захищають нас на передовій. Брат Михаїл Гошовський подякував Господу Богу, Отцям, Братії, батькам, рідним, друзям та всім присутнім. А отець магістр Роман склав подяку отцю ігумену обителі, за його жертовність і натхненну працю на духовній ниві, а також усім вірним, які своїми молитвами освячують це місце.

Нехай святі обіти послуху, чистоти й убожества будуть для наших братів ефективними засобами «підйому» на вершину чеснот, у всьому наслідуючи Христа Ісуса, а їхні покровителі хай їм у цьому допомагають.

За матеріалами сайтів Провінції Найсвятішого Спасителя та Провінції св. Миколая