Перші облечини в чернечий одяг після відновлення новіціяту в Провінції св. Миколая

873

У неділю, 4 червня 2023 р. двоє молодих юнаків, які проводять свою новіціятську подорож у монастирі Чину Святого Василія Великого в с. Бороняво прийняли василіянський габіт та вступили в новіціят.

Чин облечин, який відбувся у Малоберезнянському монастирі під час храмового празника Зіслання Святого Духа та урочистого відзначення Ювілею 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата, здійснив Протоігумен Провінції св. Миколая о. Франциск Онисько, ЧСВВ, – зазначається на сайті Провінції.

Варто зазначити, що 28 лютого 2021 р. Б., у Провінції святого Миколая в Україні, яка діє на території Мукачівської єпархії, було офіційно відновлено Новіціят, осідком якого став Боронявський монастир Отців Василіян, а новопризначеним Вчителем новиків – о. Кипріян Зейкан ЧСВВ.

Юнаки, що прагнуть вступити до монастиря, після довшого випробувального періоду, приймаються до Василіянського монашого життя як «новики». Ця подія знаменується спеціальним торжественним обрядом – монашими облечинами.

Монаші облечини – це одна з найвеличніших та найурочистіших подій у житті ченця. Результати такої події потрійні:

  • Прийняття василіянського монашого одягу
  • Прийняття нового монашого імені
  • Початок нового формаційного періоду – новіціяту

Новики зі своїм Маґістром (другий зліва) та Протоігуменом (третій зліва)

В день монаших облечин новики, на знак відречення від світу та всецілої посвяти Христові, отримали Василіянську одіж: монаший габіт, каптур,ремінь, вервицю та розп’яття.

Під час Облечин в чернечий одяг бр. Бенедикт та бр. Дам’ян:

  • постригли волосся своєї голови монашим постригом, на знак віддання себе Господу Ісусові.
  • прийняли нові монаші імена, на знак відречення від попереднього життя та від себе самих і всецілої посвяти Христові.
  • зодяглися у василіянський габіт, оцю духовну одежу радості, щоб відкинути і перемогти всяку журбу і смуток разом із Христом.
  • покрили свої голови василіянським каптуром, щоб відвертати свій зір від суєти світу і звертати до Христа Господа.
  • прийняли вервицю, оцей меч духовний, яким є Слово Боже, щоб завжди мати ім’я Господа Ісуса в умі і в серці, і на устах.
  • прийняли розп’яття Христове, як щит віри, яким зможуть відвертати палаючі стріли лукавого, та перемагати разом з Ісусом.

Божественна Літургію з нагоди потрійного свята очолив преосвященніший владика Ніл Лущак, ЧБМ, адміністратор Мукачівської Єпархії. Йому співслужили о. Франциск Онисько, ЧСВВ, Протоігумен Провінції св. Миколая, о. Йоан Школик, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, Ректор Брюховицької семінарії, о. Лука Буняк, ЧСВВ, Настоятель Мукачівського монастиря, о. Августин Стрижик, ЧСВВ, Ігумен Жовківського монастиря, о. Михайло Лучків, ЧСВВ, Парох храму св. Андрія в Львові, о. Кипріян Зейкан, ЧСВВ, Маґістр Боронявського новіціяту та єпархіяльні священники.

З нагоди 400-річного ювілею мученицької смерті св. Священномученика Йосафата намальовано ікону, яку після Літургії освятив владика Ніл. Після Владика Ніл та о. Франциск благословили людей мощами св. Йосафата.

На завершення відбулось многоліття, подяки, окроплення свяченою водою та мирування.