Захист докторської дисертації о. Кипріяна Зейкана, ЧСВВ в Римі

1165

У четвер, 20 червня 2024 р. Б. у Папській академії «Альфонсіана», Вищому інституті морального богослов’я Папського Латеранського університету в Римі, відбувся захист докторської дисертації о. Кипріяна Зейкана, ЧСВВ на тему: «Моральна формація богопосвячених осіб до життя у спільноті в новітньому вченні понтифіків».

Прийшли підтримати о. Кипріяна співбрати по Чину, члени Головної управи, студенти та інші ченці спільноти римського василіянського монастиря, сестри Чину cвятого Василія Великого та Згромадження Служебниць Непорочної Діви Марії, а також вірні.

Назва дисертації була зумовлена особистим зацікавленням автора й актуальністю роздумів над темою формації богопосвячених осіб, зокрема над їхнім моральним становленням. Варто зазначити, що о. Кипріян здійснює служіння Вчителя новиків Провінції святого Миколая в Україні. Новіціят, якому передує вступний курс до василіянського чернечого життя, є початковим періодом формації особи, яка вирішила посвятити своє життя Богові у богопосвяченому стані.

Процедура захисту наукової праці розпочалася молитвою «Отче наш» та вступним словом Голови комісії професора Мартіна Макківера, C.Ss.R, який відтак запросив о. Кипріяна до презентації свого наукового доробку.

На початку виступу ієромонах підкреслив, що моральна формація бере початок з волі суб’єкта та рішення ступити на формаційний шлях, щоб мати можливість самостійно зростати у богопосвяченому житті. Тому кожна богопосвячена особа повинна відчувати потребу зростати й дозрівати у відповідальній солідарності з іншими. За його словами, моральне формування – це не лише питання зовнішнього характеру, тобто виправлення поведінки, воно стосується насамперед внутрішнього світу людини, її способу розуміння, інтерпретації й оцінювання, її емоційності та прояву інтелектуальних здібностей. Крім того, моральне формування не є одноразовим актом, який відбувається раз і назавжди, навпаки, є безперервною дією, яка щоденно вибудовує спосіб життя, з яким пов’язаний кожен вибір й наставлення.

Головна ціль докторської дисертації, за словами о. Кипріяна, полягала у висвітленні важливості моральної формації богопосвячених осіб, зосереджуючи увагу на її фундаментальній вимозі – на особистих взаєминах богопосвяченої особи з особою Христа. Друга мета – тлумачення конкретних аспектів формації, підкреслюючи її зв’язок зі спільнотовим життям. У дисертації окреслено зміст моральної формації через аналіз п’яти її основних складових: формування особистої ідентичності, виховання сумління, вправляння в моральному розпізнаванні, формування в чеснотах та моральній доброчесності.

Пояснюючи методологію дослідження, його автор коротко окреслив вміст розділів дисертації, які розкривають запропоновану тему. Перший розділ торкається богослов’я формації, другий – процесу формації. У свою чергу, третій розділ пояснює зміст моральної формації, а четвертий відображає вимір христоцентризму моральної формації. Фінальний розділ зосереджується на головних цінностях процесу моральної формації. Отримані результати о. Кипріян представив у вигляді п’яти визначальних ознак проблематики формації, які також відіграють фундаментальне значення для структур, які займаються формацією.

На завершення своєї презентації ієромонах зазначив, що тема моральної формації богопосвячених осіб є дуже важливою в сучасному контексті. Виклики сьогодення, з якими богопосвячене життя мусить зіткнутися, щоб оновитися, в першу чергу впливають на план формації. Тому шляхи формації повинні характеризуватися ясністю цілей, повагою до особистості та її відмінностей, а також творчим підходом, який дозволяє створювати персоналізовані програми формації. «У сучасному світі не лише Інститути богопосвяченого життя, але й Церква та суспільство потребують богопосвячених осіб, які є сильними, зрілими та пристосованими до обставин й середовища, в якому вони діють. Тільки повноцінна й цілісна моральна формація зможе дати богопосвяченим особам здатність жити і працювати у світі, що постійно змінюється, шляхом автентичного свідчення вірності Богові, Церкві й всьому людству», – сказав на завершення виступу о. Кипріян.

Відтак о. Мартін надав слово науковому керівникові о. Кипріяна професору Кшиштофу Бєлінському, C.SS.R, який у своєму виступі вказав на характерні риси та важливі результати дослідження. Після нього виступив рецензент – професор Стефано Дзамбоні, S.C.I. Обидва професори ставили о. Кипріяну по кілька запитань, на які той відповідав, виходячи із напрацювань своєї наукової роботи.

Після кількахвилинної перерви Голова комісії оголосив, що о. Кипріян Зейкан, ЧСВВ успішно захистив докторську дисертацію та здобув титул доктора богослов’я зі спеціалізацією морального богослов’я.

Після цього о. Кипріян висловив вдячність Господу Богові, членам Комісії, спільноті Папської академії «Альфонсіана», чернечій спільноті та своїм настоятелям, а також всім тим людям, які супроводжували його і тим, які прийшли підтримати його під час захисту.