Завершення Ювілейного року святого Йосафата в Провінції Успіння Пресвятої Богородиці у США

717

12 листопада 2023 р. Б. відбулася проща до василіянського монастиря у Ґлен-Коув (США) з нагоди 400-ліття мученицької смерті святого священномученика Йосафата Кунцевича. Про особливості паломництва повідомляють її безпосередні учасники.

Щороку, а особливо в цей ювілейний рік 400-ліття мучеництва, ми стараємося в найкращий спосіб вшанувати великого святого українського народу – святого священномученика Йосафата. Він тілом і кров’ю походив з нашого люду, але духом і святістю свого життя перевершував, здається, як і людей свого часу, так і наших сучасників. Ми не знаємо міри Господньої, як Бог оцінює життя своїх святих. Однак пам’ятаємо виразні слова Ісуса Христа: «Ніхто не спроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає» (Йо. 15,13). А святий Йосафат вчинив це, показуючи правдиву любов до Бога та ближнього.

У день спогадування його пам’яті відбулася надзвичайна зустріч єднання в Божій Любові: «Щоб всі були одно» (Йо. 17,21), – як прагнув Апостол єдності. І символічно, що відбулася ця зустріч у монастирі святого Йосафата у Ґлен-Коув.

З’їхалося на прощу чимало людей (близько 230 прочан), які мали можливість приступити до Святої Тайни Сповіді, прийняти участь у Архиєрейській Божественній Літургії, звеличити святого Йосафата у Молебні у його честь, розділити спільну трапезу…, а ще у вільну хвилину прогулятися по території монастиря, «погортати під ногами осінь», і помилуватися надзвичайно красивим видом на океан.

Перед початком Святої Літургії Протоігумен о. Василь Салковський, ЧСВВ в імені ченців Провінції Успіння Пресвятої Богородиці в США перед входом до каплиці привітав владику Павла Хомницького, ЧСВВ, Єпарха Стемфордського й передав йому хрест, яким єпископ благословив всіх вірних й процесійно під спів «Нехай буде ім’я Господнє благословенне» увійшов до каплиці.

Урочисту Архиєрейську Божественну Літургію відслужив Владика Павло у співслужінні з отцем Протоігуменом Василем Салковським, ЧСВВ, отцем Йоаном Лубівим, ЧСВВ й дияконом Методієм Сорокою, ЧСВВ. Під час проповіді владика Павло привітав отця Протоігумена й усіх священників, а в особливий спосіб прочан, які прибули на ці завершальні святкування ювілейного року св. свмч. Йосафата. Преосвященний владика наголосив на важливих рисах святого та богоугодного життя святого Йосафата, мученика за єдність Церкви. Вже з дитинства батьки прищепили йому любов до Бога, до молитви, до Церкви та свого народу. Ще будучи дитиною Іван Кунцевич відчув Божий поклик, щоб служити Йому. Опісля, вступивши до василіянського монастиря у м. Вільнюсі, він цілопально посвячується Богові: як звичайний монах, як священник та як єпископ – усе його святе життя було життям молитви та жертовної праці. Своєю мученицькою смертю святий Йосафат прославив Бога. Для нас усіх він є прикладом для наслідування Христа та жертовної праці на благо своєї Церкви та свого народу.

На завершення Святої Літургії отець Протоігумен подякував владиці Павлові за його служіння. Рівно ж о. Василь наголосив на важливості відновлення та ремонту реколекційного дому, у якому вже понад 60 років люди доброї волі збираються на молитву та на реколекції. Отець Протоігумен підкреслив, що першим Директором реколекційного дому був о. Вернард Панчук, ЧСВВ, який також проводив духовні заходи, проповідував реколекції, приготовляв молодят до Святої Тайни Подружжя тощо.

Відтак Архиєрей благословив ювілейну ікону святого Йосафата, яку написала п. Оля Боринець з Нью Йорка, і яка відтепер зберігатиметься в Провінційному домі.

Перед обідом Владика Павло, о. Йоан благословив відреставрований реколекційний дім святого Йосафата, який і надалі буде місцем духовних вправ, реколекцій, зустрічей, дитячих таборів – місцем, де вірні матимуть можливість духовно збагатитись та фізично відпочити. Під час благословення реколекційного дому владика Павло та отець Протоігумен мирували вірних.

Після обіду о. Йоан відслужив Молебень до священномученика Йосафата. У проповіді ієромонах наголосив на особі Доброго Пастиря – Христа Спасителя, якого наслідував владика Йосафат Кунцевич. «Коли ми у спільноті, ми сильні, ми – непереможні. Але коли ми залишаємося одною загубленою овечкою, нас вовк може легко з’їсти. Тому добрий воїн завжди співпрацює з іншими. Ми бажаємо вам всім цього – бути тими, хто докладає багато зусиль і співпрацює з іншими. І Боже благословення буде з нами… І нехай Святий Йосафат єднає нас і допомагає зростати у святості!» – побажав проповідник

Справжньою окрасою святкування був спів хорового колективу «Істина» церкви святого Юрія у Нью Йорку. Літургійний спів, Молебень до святого Йосафата, пісні «Владико Отче», «Пісню слави заспіваймо» та інші духовні твори, які підспівували всі присутні, неначе на ангельських крилах підносилися багатоголоссям над монастирем. На завершення прощі отець Протоігумен поблагословив всіх прочан мощами священномученика Йосафата, які були виставлені перед його статуєю.

Висловлюємо вдячність організаторам прощі за щедрість та василіянську гостинність. Хай Господь за молитвами та заступництвом священномученика Йосафата благословить нашу Церкву, наш народ, наш Чин, особливо Провінцію Успіння Пресвятої Богородиці в США, добрими, ревними та святими покликаннями до Василіянського Чину!

Повідомили: Леся Пецюх та о. Йосафат Коваль, ЧСВВ