Відвідини українських громад Італії з мощами святого Йосафата

875

У ювілейний рік 400-ліття мученицької смерті святого священномученика Йосафата, ієромонахи Головного осідку Василіянського Чину у Римі розпочали відвідини громад Апостольського Екзархату в Італії з мощами святого священномученика Йосафата. Зокрема, у «Неділю прощення» вірні римського храму Царя Христа при василіянському монастирі мали можливість отримати з цієї нагоди Повний відпуст, а 25-26 лютого ченці завітали до катедрального храму Жировицької Божої Матері та святих мучеників Сергія і Вакха у Римі.

Під час Божественної Літургії на гробі святого Йосафата, 12 листопада 2023 року, Блаженніший Святослав звернувся до Протоархимандрита Василіянського Чину о. Роберта Лисейка, ЧСВВ: «Отче, хочу Вам доручити урочисто та привселюдно одне завдання: сьогодні наші люди так потребують сили благодаті Духа Святого, який би їм приніс своєю благословенною рукою святий Йосафат. Візьміть його мощі, відвідайте кожну парафію, при помочі тих скарбів, тих ліків, які лишив у своїй Церкві Христос, лікуйте рани нашого народу!».

Відповідаючи на цей заклик Глави УГКЦ та прийнявши запрошення Апостольського Екзарха владики Діонісія Ляховича, отці Чину Святого Василія Великого з Риму розпочали відвідини українських громад Апостольського Екзархату в Італії з мощами святого Йосафата. Під час відвідин отці василіяни уділяють вірним Святу Тайну Покаяння, служать Святу Літургію, виголошують проповіді та конференцію про життя і духовний подвиг святого Йосафата.

У першу неділю Великого Посту (за григоріанським календарем) ченці відвідали катедральний храм Екзархату у Римі, де було відслужено три Божественні Літургії, які по черзі служили: о. д-р Петро Голіней, парох, о. Йосафат Попович, ЧСВВ у співслужінні з о. Любомиром Костюком, віце-парохом та о. Яків Шумило, ЧСВВ, – йдеться на сайті парафії.

Кожна із Божественних Літургій завершувалась конференцією про життя святого та благословенням вірних мощами святого священномученика Йосафата. Також вірні храму мали змогу помолитися Молебень до святого Йосафата та роздумати над стихирами богослужіння, що так глибоко розповідали про життя святого. На завершення молінь, о. Петро Голіней подякував отцям ЧСВВ та побажав отцям сили в подальших відвідинах.