Провінція святого Миколая в Україні

PROVINCIA SANCTI NICOLAI IN UCRAINA

Sedes Provincialis:

с. Малий Березний
вул. Центральна, 156
Великоберезнянський р-н
89040 Закарпатська обл. – UKRAINE
Tel.: (+38-031-35) 31-414
E-mail: osbm.s.n@i.ua
 Web: osbm.org.ua

Монаше життя на Закарпатських землях, від початків розквітало за правилами св. Василія Великого. Після реформи й об’єднання українсько-білоруських монастирів в один Василіянський Чин під проводом митрополита Йосифа Велямина Рутського і св. Йосафата, закарпатські Ченці прийняли Правила Й. В. Рутського.

У 1733 році відбулося об’єднання закарпатських монастирів: Мукачівського, Березнянського, Імстичівського, Краснобродського і Зарічівського в одну Провінцію. У 1920 році, розпочалася реформа василіянських монастирів на Закарпатті, яку проводили Василіяни з Галичини. Після завершення реформи, Конгрегація для Східних Церков, Декретом від 2 квітня 1932 p., канонічно створила Закарпатську Василіянську Провінцію під назвою − «Провінція Святого Миколая». Після виходу з підпілля греко-католицької церкви, Протоігуменом Провінції через брак достатньої кількості ченців і організаційні труднощі у 1992 році, монастирі Провінції було підпорядковано Протоігумену Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. 25 жовтня 2008 року Декретом Протоархимандрита Василіянського Чину Провінцію св. Миколая було відновлено.

Провінція нараховує 5 чернечих осідків та знаходиться на територіїЗакарпатської області в Україні. Монастирі Провінції розташовуються в межах Мукачівської греко-католицької єпархії «sui iuris».

У Провінції діє новіціят. Основним видом діяльності Провінції є душпастирське служіння для різних вікових категорій вірних та місійна праця.