У перший день нового року Апостольський Екзарх владика Діонісій Ляхович здійснив візит до монастиря Отців Василіян у Римі

У перший день нового року Апостольський Екзарх владика Діонісій Ляхович здійснив візит до монастиря Отців Василіян у Римі

У перший день нового 2021 року, 1 січня, чернеча спільнота монастиря Головної управи Василіянського Чину Святого Йосафата в Римі і громада вірних, які щонеділі і в свята збираються на богослуження у храмі Христа Царя при цьому монастирі, вітали преосвященного владику Діонісія Ляховича, ЧСВВ, Апостольського Екзарха для українців католиків візантійського обряду, які проживають в Італії.

У цей день, восьмий після Різдва Христового за григоріанським і новоюліанським календарями, Східні Церкви візантійського обряду пригадують подію найменування Господа Ісуса Христа і Його тілесного обрізання, згідно із старозавітнім законом, і вшановують пам’ять Отця Церкви святого Василія Великого. Тож цей день є святом василіянської чернечої родини, яка у спільнотному житті взорується на прикладі і повчаннях св. Василія, – Отців Василіян і Сестер Василіянок. До цього свята свого покровителя й законодавця отці і брати василіяни готуються духовною відновою, під час якої перевіряють свій поступ у чернечому житті, сумлінність виконання обов’язків і дотримання чернечого Статуту, мотиви, якими керуються у служінні Богові й людям. А в саме свято св. Василія засвідчують свою вірність дару Божого покликання, відновлюючи під час Святої Літургії чернечі обіти, які склали Богові, приймаючи чернечий стан.

Владика Діонісій очолив у монастирському храмі Божественну Літургію о 10 год., з ним співслужили ієромонахи-василіяни: Протоархимандрит о. Ґенезій Віомар; Генеральний Вікарій о. Йоанікій Чверенчук; Генеральний Радник і Ректор Папської української колегії святого Йосафата в Римі о. Луїс Касіян. У Літургії цього дня взяло участь відносно невелике число вірних, близько половини тих, які бувають зазвичай, через обмеження на пересування містом із-за коронавірусної пандемії, слушно встановлені державною владою Італії на час Різдвяних свят і Нового року.

Перед початком Святої Літургії о. Протоархимандрит привітав владику Діонісія, висловивши свою радість, що архиєрей розпочинає цей новий рік спільною молитвою з василіянською спільнотою і громадою вірних, яка гуртується при монастирському храмі. Також він нагадав, що це вперше владика служить у цьому храмі як Апостольський Екзарх, після своєї інтронізації, яка відбулася в Римі, у катедральному храмі свв. Сергія і Вакха, 1 грудня 2020 р. Тож о. Протоархимандрит запевнив владику Діонісія про молитву за нього і за розвиток Апостольського Екзархату в Італії і запросив його відслужити Святу Літургію й уділити присутнім своє архиєрейське благословення.

Під час Літургії, на початку проповіді, владика Діонісій привітав людей, які прибули на богослуження, незважаючи на обмеження з причини пандемії, зазначивши, що вони цінують те, що найважливіше у житті, єдність з Богом, «участь у Божественній Літургії, яка є Бога і наша, де небо сходить на землю, а ми підносимося до неба». Свою проповідь Апостольський Екзарх зосередив на змісті трьох свят чи подій, які співпали в один цей день: пам’ять обрізання Божого Дитяти і найменування його іменем Ісус, свято святого Василія Великого, перший день нового року.

Ім’я Ісус, «Господь спасає», виявляє, що Господь так полюбив світ, що Сина свого єдинородного дав, щоб кожний, хто вірує у нього, не загинув, але жив життям вічним. На відміну від часів Старого Завіту, коли людина не могла бачити Бога, в Ісусі Христі Бог об’являє своє обличчя, і то в обличчі беззахисної дитини! Він виявляє себе не неприступним, але таким, що може прийняти всіх і що ділить з людьми їхню долю. Ісус навіть став втікачем, мігрантом, а Марія і Йосиф мусили заробляти на свій хліб в чужому краї. Він став подібним до нас, є надією для нас, як Той, що спасає. І залишає нам свою заповідь: «Щоб ви любили один одного, як я вас полюбив»!

Друге свято – святого Василія Великого. Архиєрей коротко охарактеризував цього святого: не тільки як засновника монашого життя нового зразка, життя у спільноті, правилом якого є ніщо інше, як Святе Письмо, Євангеліє, але і як богослова, проповідника, церковного ієрарха. Окремо зупинився владика над деякими думками з останньої енцикліки Папи Франциска Fratelli tutti – «Усі брати». У цьому документі Папа посилається, серед інших, і на думку святого Василія, зокрема на його проповідь «Проти багатіїв» (гомілія 31, 3.5), в якій той навчає норм соціальної справедливості, ставлення до майна і його використання у світлі заповіді любові ближнього, зазначаючи, що дочасні добра дані для всіх і потрібно ними ділитися з бідними. Папа Франциск у своєму пастирському навчанні часто звертає увагу на ганебну рису сучасного суспільства, так звану «культуру викидання», cultura dello scarto італійською, коли все, що негарне, незручне чи обтяжливе, викидається геть: не тільки зужиті речі, але й похилих віком, убогих, ненароджені життя. Святий Василій не тільки навчав інших соціальної справедливості, але сам робив конкретні вчинки любові, заснувавши притулки для хворих, бідних, сиріт, так звану «Василіяду». Також владика Діонісій нагадав про недавнє послання Синоду єпископів УГКЦ 2020 року, яке закликає священнослужителів і вірних до діяльної солідарності з убогими і має в заголовку слова: «Залишиться вам одне – те, що ви дали вбогому! »

Третя подія – початок нового року. Підсумовуючи значення року, який минув, проповідник вказав на болючі наслідки пандемії, внаслідок якої різко зросла кількість хворих і померлих як в Італії, так і в інших країнах. До тієї міри, що дехто вважає, що цей 2020 рік треба просто забути. Проте в цьому році сталося багато такого, за що треба подякувати Богові. Зокрема, цього року недавно перед тим проголошений Апостольський Екзархат нашої Церкви отримав свого першого Екзарха. Відкрилося дуже велике поле праці, зокрема в ділянці становлення Екзархату, налагодження співпраці з єпископами дієцезій, де є наші спільноти, оформлення юридичного статусу громад і священників. Тому, складаючи подяку Богові, потрібно розпочинати новий рік з надією. Не тільки тією, яку дає наука, на подолання пандемії завдяки винайденню вакцини, але й тією, яка походить від Бога, котрий супроводжує кожну людину в її житті.

Свою проповідь владика Діонісій завершив побажанням благословенного й гарного нового року, повного надії, о. Протоархимандритові Ґенезієві, о. Ректору Луїсові, Василіянському Чинові і цілій церковній громаді.

На закінчення Святої Літургії слово мав о. Порфирій Підручний, ЧСВВ, відповідальний за душпастирство вірних, які беруть участь у богослуженнях у церкві отців василіян у Римі. Він подякував владиці Діонісієві за відслужену Божественну Літургію, за пастирське повчання і, зокрема, за виразне проказування частини молитов Літургії св. Василія вголос, так що всі мали можливість молитися і почерпнути з глибини Василієвої богословської думки і побожності. Також о. Порфирій зробив оголошення про порядок богослужень в наступні дні.

Після літургійної відправи відбувся святочний обід з нагоди празника покровителя Василіянського Чину, святого Василія Великого, на якому, з уваги на обмеження через стан пандемії, крім членів спільноти монастиря на Авентині, були присутні тільки троє гостей-василіян: владика Діонісій Ляхович, владика Іриней Білик, Канонік Папської великої базиліки Святої Марії, та о. Ректор Луїс Касіян.

Повідомив о. Діонисій Заведюк, ЧСВВ
Автор фото: о. Єфрем Кончак, ЧСВВ

Close Menu